fbpx
European Western Balkans
Politika

Vučić razgovarao sa Varheljijem o pomoći EU Srbiji i saradnji u suzbijanju COVID-19

Aleksandar Vučić i Oliver Varhelji; Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem o saradnji u suzbijanju širenja koronavirusa i zarazne bolesti COVID-19, kao i o pomoći EU Srbiji i Zapadnom Balkanu da odgovore na taj izazov, prenosi RTS.

Aleksandar Vučić i Oliver Varhelji saglasili su se da su neophodne saradnja i koordinacija mera između Zapadnog Balkana i Evropske unije, jer se na izazov ovih razmera može odgovoriti samo bliskom saradnjom i solidarnošću.

Kako prenosi RTS, Predsednik Vučić je komesaru rekao da je Srbija zahvalna za dosadašnju pomoć EU u borbi protiv koronavirusa i COVID-19 finansiranjem hitne nabavke medicinske opreme, kao i kargo letova kojim se oprema doprema.

Dodao je i da Srbija računa na podršku EU i u otklanjanju ekonomskih posledica ove bolesti.

Vučić je posebno zahvalio komesaru na ličnom angažmanu, naglasivši da se Srbija nalazi na evropskom putu i da će sve svoje obaveze na tom putu ispunjavati, ali da će umeti i da pokaže solidarnost sa zemljama Evropske unije koje su najteže pogođene koronavirusom.

Komesar je takođe izrazio nadu da će, s obzirom na trenutne potrebe i situaciju u državama članicama EU, biti u prilici da pozitivno odgovori na zahtev Srbije za podršku Mehanizma civilne zaštite EU i u isto vreme ukazao na proširenje namene Fonda solidarnosti EU na saniranje posledica ugrožavanja javnog zdravlja. Srbiji je ponuđena i mogućnost pristupanja dobrovoljnom sporazumu o zajedničkim nabavkama.

Povezani članci

Jocić: Poglavlje 30 donosi koristi, STO uslov za zatvaranje

EWB

FRONTEKS u Beogradu – signal EU za dodatno jačanje saradnje

EWB

Dačić i Fabrici: Članstvo u EU prioritet, iskreni odnosi

EWB