fbpx
European Western Balkans
Politika

Vučić: Razgovarao sam sa Gojković, sednica parlamenta možda sledeće nedelje

Narodna skupština Republike Srbije; Foto: Wikimedia Commons

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da datum održavanja naredne sednice parlamenta zavisi od epidemiološke situacije ali da, ukoliko se to nastavi ovim tempom, on očekuje da će to biti u ponedeljak 27. aprila ili utorak 28. aprila, prenosi Danas.

„Što se tiče Skupštine, to pitajte (predsednicu parlamenta) Maju Gojković. Razgovarali smo ranije, možda u ponedeljak, možda u utorak, ali to zavisi i od epidemiološke situacije. Ako ide ovim tokom, onda je to moguće tada“, izjavio je Vučić i dodao da je moguće da se sednica parlamenta održi uz prisustvo najmanjeg potrebnog broja predstavnika administracije, policije i ostalih službi.

 

 

Prethodno je predsedavajuća Delegacijom Evropskog parlamenta za Srbiju Tanja Fajon pozvala vlasti država Zapadnog Balkana da omoguće rad parlamenata tokom pandemije COVID-19.

“Pozivam vlasti država Zapadnog Balkana da osiguraju ustavnu ulogu parlamenata u nadgledanju mera preduzetih za borbu protiv COVID-19. Suspendovanje demokratije nije opcija u ovim teškim vremenima”, napisala je Fajon na Tviteru.

U reakciji na tvit Tanje Fajon, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik napisao je da Evropski parlament nastavlja da prati razvoj događaja na Zapadnom Balkanu.

“U ovim vremenima krize bez presedana, od ključnog je značaja da parlamenti država kandidata nastave da igraju svoje ustavne uloge”, napisao je Bilčik.

Vučić: O izborima sa strankama sa kojima je razgovarao

Vučić je izjavio da će o datumu i načinu održavanja izbora prvo da razgovara sa političkim strankama sa kojima je imao ranije razgovore i to pre ukidanja vanrednog stanja“ i naveo da će ih o tome obavestiti kada se steknu uslovi.

“Da se dogovorimo oko svega, da se dogovorimo da Republička komisija, možda dan, dva ili pet sačeka po okončanju vanrednog stanja pa da tek onda krenu da teku izborne radnje“, izjavio je Vučić i dodao da o izborima i političkim protivnicima ne želi sad da govori i dodao su “izbori tu, izborna pravila su jasna i svako ko želi da učestvuje nek učestvuje“.

 

Povezani članci

Merkel i Makron: Neće biti formalnih rešenja, Zapadni Balkan prioritet

EWB

Regionalna saradnja glavna tema sastanka u Helsinkiju

EWB

EU upozorila Beograd i Prištinu zbog premeštanja ambasada u Jerusalim

EWB