fbpx
European Western Balkans
Politika

Vučić: Rezolucija Evropskog parlamenta je licemerna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić; Foto: FoNet

DAVOS — Ponovo upućen poziv Evropskog parlamenta da se Srbija usaglasi sa sankcijama Rusiji manje je bitan od dela u kome se govori o Kosovu, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanja novinara povodom rezolucije Evropskog parlamenta na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. Vučić je dodao da je rezolucija licemerna, jer osuđuje secesioniste u Republici Srpskoj i na severu Kosova, dok u isto vreme pozdravlja prijavu Kosova za članstvo u EU. 

“Međutim, traži se intenziviranje dijaloga na osnovu međusobnog priznanja, da se osuđuje niz eskalatornih poteza Srbije i aktera podržanih od strane Srbije, a koji uključuju nelegitimne blokade, napade i pretnje vojnom akcijom, da je nezavisnost Kosova nepovratna i da se pozivaju članice EU koje nisu priznale Kosovo da to učine,” poručio je Vučić u Davosu, prenosi Euronews. 

Predsednik Srbije poručio je da ova rezolucija nije omča oko njegovog vrata, kako su je, prema njegovim rečima, neki mediji opisali, već da je ovo omča oko vrata cele zemlje, te da će Srbiji biti potrebno više jedinstva. Vučić smatra da je cilj ove rezolucije nastavak vršenja pritiska na Srbiju koga “nikad nije dosta” jer “na silu sve mogu da provedu.” Predsednik Srbije osvrnuo se i na domaće političke protivnike, te prozvao one koji “podržavaju svaku besmislenu Kurtijevu akciju” i raduju se nesreći svoje zemlje, ali im je poručio da njemu ne mogu ništa. 

“Kažu, Srbi su pretili ratom. Zamislite Srbi su pretili Kurtijevim specijalnim jedinicama i NATO ratom. Onda stanete i pitate se ima li kraja ljudskom bezobrazluku. Ne želim da kažem ‘da’ gluposti, jer su oni sve samo nisu glupi, već su drski i bezobzirni ti koji takve deklaracije usvajaju,” rekao je Vučić, a preneo Euronews. 

On je naglasio i da su Srbi izašli na barikade, koje se u rezoluciji takođe pominju, zbog toga što više nisu znali šta da rade i zato što su ih iz Prištine lagali o referendumu, izborima, ali i zbog hapšenja, tablica i ličnih karata. Vučić je najavio da će o tome razgovarati sa delegacijom koju predvodi Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, a sa kojom će se sastati 20. januara u Beogradu.

“Što se tiče lažova na domaćem i regionalnom nivou, svima sam smetnja jer u meni vide simbol napretka i oporavka Srbije, a hoće Srbiju da pregaze do kraja. Ja sam zbog toga radostan, samo neka nastave”, zaključio je Vučić.

Povezani članci

Plan rasta EU za Zapadni Balkan uključuje 6 milijardi evra donacija i kredita uslovljenih reformama

EWB

Od unije Srbije i Kosova, do kritika mogućih postupaka

EWB

Razjedinjena opozicija pred Mekalisterom

EWB