fbpx
European Western Balkans
Politika

Vučić sa ambasadorima Kvinte i EU: Za 36 sati biće poznati stavovi izneti tokom sastanka

Predsednik Srbije na sastanku sa ambasadorima Kvite i EU; Foto: FoNet

BEOGRAD –  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ambasadorima zemalja Kvinte (Velika Britanija, Francuska, Italija, Nemačka i SAD) i šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji o brojnim pitanjima, navodi se u saopštenju kabineta predsednika posle sastanka. Sve informacije o stavovima koje su strane iznele, biće objavljene u narednih 36 sati, ističe se u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da će izaći sa kompletnim odgovorom na ukrajinsku krizu u narednih 48 sati.

On je rekao novinarima u Madridu, gde je u jednodnevnoj poseti, u odgovoru na pitanje novinara šta će Srbija uraditi povodom toga što je portparol EU Peter Stano izjavio da očekuje da se Srbija uskladi sa EU povodom sankcija Rusiji, zbog priznavanja dve otcepljene oblasti na istoku Ukrajine.

Vučić je rekao je da se sutra sastaje sa predstavnicima pet najrazvijenijih zemalja sveta i Evropske unije – Amerike, Nemačke, Engleske, Francuske, Italije i predstavnikon Evropske unije u Beogradu. Posle tog sastanka ili najkasnije 24 sata posle toga će izaći sa stavovima po pitanju Ukrajine.

“Ali naši stavovi za razliku od mnogih njihovih stavova biće u potpunosti zasnovani na poštovanju međunarodnog javnog prava, biće apsolutno principjelni i neće se razlikovati u odnosu na nao ono što smo mislili i govorili i 2000. i 2015 i danas“, rekao je Vučić. Prestavnici EU i SAD su izjavili da očekuju da Beograd uskladi svoj odgovor o ruskom priznanju dva otcepljena regiona u istočnoj Ukrajini sa Zapadom, između ostalog i u pogledu sankcija.

Povezani članci

Bulc: EK će podržati implementaciju digitalne agende u Srbiji

EWB

Pastor: Nije tačna slika Vučića i Orbana za koje govore da vladaju čvrstom rukom

EWB

Han: Politički kompromis na Zapadnom Balkanu mora biti nagrađen

Tanjug