fbpx
European Western Balkans
Politika

Vučić sa Fabricijem: Članstvo u EU prioritetni cilj Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici; Foto: FoNet

BEOGRAD – Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici sastao se danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a tokom sastanka razgovaralo se o ključnim kratkoročnim i dugoročnim prioritetnim radnjama u vezi sa vladavinom prava i demokratskim upravljanjem, navodi se u saopštenju predsedništva.

Ambasador Fabrici je izrazio zadovoljstvo na konstruktivnom i korisnom sastanku, naglasivši da je napredak u vladavini prava i demokratskom upravljanju jedan od ključnih elemenata koji diktira tempo napretka Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji.
Kako je navedeno u saopštenju,  Fabrici je podsetio da akcioni plan Srbije za poglavlja 23 i 24 predstavlja glavni plan za reforme u oblasti vladavine prava, dodajući da poseban prioritet imaju reforme u pravosuđu, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i slobode medija.
Dvojica sagovornika su naglasili da bi zakonodavstvo i strategije trebalo da se razviju kroz inkluzivne i sadržajne konsultacije svih učesnika.

„Srpski parlament bi trebalo da zvanično otpočne drugu fazu međustranačkog dijaloga, dok radna grupa za izbore treba da počne sa primenom prioritetnih preporuka OSCE-ODIHR, uz redovne konsultacije sa ODIHR. Takođe, neophodno je izraditi nacrt i primeniti raspored za ključne odrednice u procesu ustavnih reformi“, istakao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je istakao da je članstvo u Evropskoj uniji prioritetni cilj Srbije i da je neophodno blagovremeno obavestiti EU o svim merama koje Srbija preduzima u oblasti vladavine prava.
On je naglasio da je neophodno brzo početi sa primenom radnji predviđenih u akcionom planu medijske strategije, što obuhvata i početak izrade nacrta za izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i medijima.
Zaključeno je da je u procesu pristupanja neophodno prilagoditi strategije i zakonodavstvo u drugim oblastima osnovnih prava poput rodne ravnopravnosti i nasilja nad ženama, kao i da je potrebno preduzeti sadržajne i delotvorne korake za borbu protiv korupcije.

Povezani članci

Lideri EU pozdravljaju dogovor Srbije i Kosova postignut u Ohridu

EWB

Borelj: Ukrajina i Zapadni Balkan moraju da postanu deo EU

EWB

Fajon za DW: Situacija u Srbiji nije pogodna za brze izbore

EWB