fbpx
European Western Balkans
Politika

Vučić sa Fon der Lajen o nastavku dijaloga, reformama i izborima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen; Foto: FoNet

BRISEL – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Briselu, potom sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, prenosi FoNet.

Kako je navedeno iz Evropske komisije, Fon der Lajen je imala “dobru diskusiju” sa predsednikom Srbije, u društvu specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Na sastanku je bilo reči o nedavnom samitu EU-Zapadni Balkan na kojem su, kako se podseća, lideri Unije potvrdili evropsku perspektivu regiona, kao i nameru da se zajedno bore sa pandemijom koronavirusa.

“Razgovaralo se o posledicima pandemije koronavirusa i pomoći koju je EU uputila regionu. Predsednica je potvrdila da će EK na proleće predstaviti ekonomski i investicioni paket koji treba da pomogne dugoročni oporavak regiona i da ga približi Uniji”, navodi se u saopštenju nakon sastanka Fon der Lajen sa Vučićem.

Osim toga, navodi se da je predsednica EK izrazila podršku nastavku dijaloga između Beograda i Prištine, uz posredovanje EU.

Fon der Lajen i Varhelji istakli su nakon sastanka da je “dijalog sa Kosovom ključan za evropski put Srbije.

Reforme ključne za napredak na evropskom putu

Dodaje se da su se obe strane saglasile o značaju reformi za dalji napredak na evropskom putu, posebno kada je reč o vladavini prava i borbi protiv korupcije.

“Nakon izbora, širi dijalog sa svim političkim snagama je potreban da bi se napravio korak napred u reformama koje su potrebne kako bi se Srbija približila EU”, napisala je predsednica EK na svom tviter nalogu nakon sastanka sa Vučićem.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da veruje da će na kraju mandata nove vlade – 2024. godine, biti završeni pregovori o članstvu sa Evropskom unijom i da je realno da Srbija postane članica do 2026. godine. On je nakon sastanka sa Fon der Lajen i Varheljijem najavio nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

“Pre toga nas očekuje samit, na kojem će biti predstavnici najvećih evropskih zemalja, koji će se ticati nastavka dijaloga, ali i daljeg ubrzavanja EU puta Srbije”, rekao je Vučić.

Očekuje se da će Vučić razgovarati i sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Fabrici: Proces proširenja nije stao

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici ocenio je danas da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Briselu, odmah posle izbora, jasan signal da je Beograd spreman za pregovore sa Prištinom.

On je izjavio da su izbori pokazali da postoji “jasna većina za predsednika države u pregovorima sa Prištinom, kojima posreduje EU”.

“Proces proširenja nije stao i niko nije odustao, a poseta Vučića Briselu je jasan signal za to”, zaključio je Fabrici.

Povezani članci

Manco: Želimo Srbiju u EU, ključno zadržati opredeljenost

EWB

Evroposlanici: Ovo je dokument za diskusiju, a ne sporazum

EWB

Igor Šoltes: Potreban dijalog umesto sile

Marija Stojanović