fbpx
European Western Balkans
Politika

Vučić sa Orbanom i Janšom o budućnosti Evrope: Potrebna nova ravnoteža snaga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić; Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

BEOGRAD – Nije samo regionu potrebna Evropa, već su i Evropi potrebni barem neki sa Zapadnog Balkana, rekao je  predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa premijerima Mađarske i Slovenije daprenosi N1. 

Vučić, Viktor Orban i Janez Janša razgovarali su o pretnji regionalnim sukobima i potrebi da se ponovo uspostavi ravnoteža snaga u Evropi posle Bregzita i krize izazvane pandemijom na onlajn konferenciji u organizaciji tink-tenka Fondacija za građansku Mađarsku održanoj juče.

Predsednik Srbije je u debati izrazio podršku daljoj evropskoj integraciji i da će u budućnosti Srbija biti spremna da bude podrška i deo veće ujedinjene evropske vojne snage nego ranije.

„Mislim da Evropa mora da razume šta se desilo posle Bregzita, da nismo samo mi oni kojima treba Evropa već da su i Evropi potrebni barem neki od nas sa Zapadnog Balkana“, rekao je Vučić.

Pitanje Bregzita bilo je jedna od glavnih tema slovenačkog premijera Janeza Janše koji je rekao da je izlazak Britanije iz EU „strateška katastrofa“.

Janša je kao najveću ideološku pretnju EU identifikovao „kulturni marksizam“.

„Da bi se kreirao novi svet morate da razmontirate naciju, porodicu, privatnu svojinu, privatne škole i religiju i to se sada dešava. To je kulturni marksizam i ta masovna ofanziva se odvija kroz masovne medije, univerzitete, industriju kulture, neke multinacionalne institucije i političke partije“, rekao je slovenački premijer.

Na promenu ravnoteže snaga u Evropi sa Bregzitom ukazao je i mađarski premijer Viktor Orban koji je rekao i da zapadne članice ne treba da onima sa istoka govore kako da upravljaju svojim zemljama, kao ni obrnuto.

„Ponovo moramo da naučimo da tolerišemo naše razlike i mi iz centrale Evrope ne treba da pričamo Zapadnjacima kako oni da upravljaju svojim zemljama”, rekao je Orban.

Mađarski premijer je istakao da je potrebno da Evropa prihvati međusobne razlike i u pogledu budućnosti Evropske unije, kako bi se ona održala kao celina.

Povezani članci

Evropski parlament usvojio rezoluciju o Srbiji

EWB

Koizvestioci Saveta Evrope za Srbiju duboko zabrinuti zbog finanijskih istraga protiv medija i OCD

EWB

Poverenik i švedski ambasador o procesu EU integracija

EWB