fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Vučić se sastao sa komandantom Komande združenih snaga NATO-a u Napulju

Admiral Robert Burk i Predsednik Srbije Aleksandar Vučić; Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

BEOGRAD –  Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče sa admiralom Robertom Burkom, komandantnom Komande združenih snaga NATO u Napulju, sa kojima je razgovarao o oblicima saradnje Srbije i NATO, u okviru politike vojne neutralnosti Srbije, stoji u saopštenju na zvaničnom sajtu predsednika.

Vučić je istakao da je, osim što je Srbija već petnaest godina član programa NATO “Partnerstvo za mir”, u proteklom periodu uspostavljen redovan dijalog predstavnika Srbije sa zvaničnicima političkih i vojnih struktura alijanse, što je doprinelo jačanju međusobnog razumevanja i uzajamnog poverenja.

S obzirom na to da je Komanda združenih snaga NATO u Napulju nadležna za KFOR, Vučić je rekao da pripadnici te misije imaju važnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti, kao i u zaštiti Srba i drugih nealbanskih zajednica na Kosovu.

On je istakao i važnost projekata naučno-tehnološke saradnje, kao i saradnje u drugim oblastima, a posebno u oblasti civilne zaštite i vanrednih situacija, u okviru kojima je Srbija 2018. godine bili domaćin najveće do sada organizovane vežbe NATO sa oko 2000 učesnika iz zemalja članica i partnera NATO.

U razgovoru je istaknut značaj učešća pripadnika Vojske Srbije u međunarodnim misijama UN i EU, čime daju doprinos miru i stabilnosti različitim delovima sveta. Predsednik Vučić je uputio pozdrave generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu i zahvalio mu na spremnosti da sasluša i razume stavove Srbije.

Pročitaj još: Admiral Burk: Misija KFOR-a ostaje nepromenjena; Srbija i NATO pouzdani partneri

Admiral Burk je istakao da NATO ceni Srbiju kao svog partnera i poštuje njenu vojnu neutralnost. On je naveo značajan broj održanih i planiranih zajedničkih aktivnosti, koji doprinose i spremnosti pripadnika Vojske Srbije. Pored toga on je naglasio i važnost Srbije za mir i stabilnost u regionu.

Admiral Robert Burk je prvi put bio u zvaničnoj poseti Beogradu od kada je preuzeo dužnost komandanta Komande združenih snaga NATO u Napulju. Sastanku su osim admirala Burka i predsednika Vučića prisustvovali i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, ministar odbrane Nebojša Stefanović i šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu Tomaso Vitale.

Povezani članci

Prvi dan Beogradske NATO nedelje

EWB

Šta je IPAP i šta on predstavlja za Srbiju?

Marko Mečanin

Burnet-Tomsen: Srbija mnogo doprinosi u saradnji sa NATO-om

EWB