fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Vučić i Stoltenberg u ponedeljak o odnosu Srbije i NATO

Aleksandar Vučić, Jens Stoltenberg; Foto: NATO

BEOGRAD – Kako će se razvijati odnosi Srbije i NATO, u kojim oblastima postoji najveći potencijal za jaču saradnju i kakve su praktične koristi za građane Srbije i regiona glavne su teme razgovora predsednika Aleksandra Vučića i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, koji će u ponedeljak organizovati Beogradski bezbednosni forum.

Vučić i Stoltenberg će, uz moderaciju predsednice Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonje Liht, razgovarati i o tome šta Srbija želi da postigne većom saradnjom sa NATO.

Razgovor “Liderstvo za bezbednost regiona” organizuju osnivači Foruma – Beogradski fond za političku izuzetnost, Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Evropski pokret u Srbiji.

Stoltenberg će boraviti u Srbiji od 6. do 8. oktobra.

Šef NATO je, inače, od samog stupanja na tu dužnost otvorio prostor za drugaciji dijalog sa zvaničnim Beogradom, a pre godinu dana u razgovoru je s Vučićem u Briselu istakao da snažna i prosperitetna Srbija znači više bezbednosti i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, te ponovio da NATO poštuje suverenu odluku Srbije o vojnoj neutralnosti.

Stoltenberg je tada podvukao da je bliska saradnja sa NATO i njenim članicama moguća i bez članstva Srbije u Alijansi, a rekao je i da je na Srbiji da, kao suverena zemlja, odluči kako želi da sarađuje sa Rusijom.

Inače, beogradske nevladine organizacije koje će biti domaćini Vučićevog i Stoltenbergovog razgovora, organizuju od 17. do 19. oktobra i tradicionalni, osmi po redu, Beogradski bezbednosni forum, pod motom “Izgradnja zajedničke budućnosti u vremenu nesigurnosti”.

Teme će, između ostalog, biti budućnost Zapadnog Balkana, ali i budućnost EU, uticaj Nemačke i SAD na region, dijalog Beograda i Prištine, pomirenje u regionu.

Povezani članci

Završen šesti ISAC-ov “Bezbednosni seminar za mlade”

EWB

Junker: EU da učini više za svoju bezbednost

EWB

Načela funkcionisanja sistema bezbednosti su unazađena, uloga predsednika povećana

EWB