fbpx
European Western Balkans
Politika

Vučić sutra kod Mogerini s Tačijem

Hašim Tači i Federika Mogerini; Foto: Evropska komisija

BRISEL – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odazvaće se pozivu visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini za neformalni susret, sutra ujutru, sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, saznaje Tanjug u diplomatskim krugovima u Briselu.

Mogerini, koja će biti domaćin sastanka, najavljuje razmenu stavova o nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i o širem razvoju događaja u regionu Zapadnog Balkana.

Poslednji sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine, bilo na političkom ili tehničkom nivou, dve strane su održale u Briselu početkom februara, a u međuvremenu su održani izbor za predsednika u Srbiji i parlamentarni na Kosovu i Metohiji.

Dva sastanka na visokom političkom nivou na kojima su učestvovali i predsednici i premijeri Srbije i Kosova održana su početkom godine, kako bi se spustile tenzije nastale zbog zaustavljanja srpskog voza, koji je iz Beograda krenuo ka Kosovskoj Mitrovici, mosta na Ibru, ali i hapšenja Ramuša Haradinaja u Francuskoj.

Predsednik Vučić je i sada izneo stav, pre neki dan u Dubrovniku, uoči sastanka sa šeficom evropske diplomatije, da je svaki put kada se razgovara to važno, jer dijalog spušta tenzije na terenu.

Mogerini je najavila da će tema sutrašnjeg susreta biti nastavak dijaloga, ali i primena dosadašnjih dogovora.

“Očigledno da moraju još da se ispoštuju neke izborne radnje. Očekujem u vezi dijaloga uskoro novi razvoj”, podvukla je Mogerini.

Upitana od strane kosovskog novinara da li Kosovo i Srbija imaju šanse za napredak na evropskom putu bez međusobnog priznanja, Mogerini je odgovorila da je cilj dijaloga normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

“Videla sam u ove dve i po godine, u kojima sam tesno sarađivala sa liderima obe strane snažno opredeljenje i privrženost, kao i ogromne korake napred. Odlično znaju da su budućnost njihovih zemalja i integracija u EU vezane za napredak u dijalogu, a pre svega u implementaciji dogovora”, istakla je Mogerini.

Dodala je da veruje u dobru budućnost dijaloga i njegove dobre rezultate.

Povezani članci

Brnabić se sastala predsednikom EP

EWB

Morvai: Katalonija i Kosovo – različiti konteksti i odnos snaga

EWB

Institucije politizovane, nema odgovornosti

EWB