fbpx
European Western Balkans
Politika

Vučić, Tači i Mogerini o formatu dijaloga

Dubrovnik Forum 2017; Foto: Tanjug / Hina / Nikša Miletić

DUBROVNIK – Predsednik Aleksandar Vučić, Hašim Tači i visoka predstavnica EU Federika Mogerini razgovaraće narednih dana o modalitetima, o formatu dijaloga između Beograda i Prištine, izjavio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

“O nastavku dijaloga će razgovarati predsednik Vučić i Tači zajedno sa Federikom Mogerini. Razgovaraće o modalitetima, o formatu, ali u ovom trenutku sigurno da će se sačekati formiranje vlade (u Prištini) kada je reč o dijalogu u najširem smislu”, kazao je Dačić u Dubrovniku.

Kada je reč o Kosovu, naveo je on, naravno da svako to gleda sa svog aspekta.

“Oni pokušavaju da jedan deo svoje krivice koji imaju, a to je da ne ostvaruju ono što je propisano Briselskim sporazumima, prebacuju na neke opšte probleme, posle očekujemo da oni realizuju ono što smo se dogovorili u Briselu, to pre svega znači da se formira Zajednica srpskih opština”, rekao je Dačić.

Dolaskom u Dubrovnik, na skup procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, predsednik Aleksandar Vučić i ja smo pokazali da nam je stalo do dobrih odnosa sa Hrvatskom i da je važno definisati koja pitanja su stvar prošlosti, kojim pitanjima treba da se bavimo sada i u budućnosti, rekao je Dačić.

“Važno je da se dobar trend u našim odnosima, koji je nastao susretom predsednika Vučića sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, njenim dolaskom na inauguraciju i dolaskom predsednika Vučića u Dubrovnik, da taj trend bude nastavljen i da to iskoristimo za budućnost naših odnosa sa Hrvatskom”, rekao je Dačić.

On je naveo da je danas na uvodnom panelu Dubrovačkog foruma istakao nekoliko pitanja.

“To je da treba svi zajedno da budemo spremni na to da tražimo zajedničke interese u regionu, da ne treba u svakoj ideji tražiti neke skrivene namere pa da se onda plaše toga da je ovo neka zamena za EU ili formiranje neke nove države, već treba da tražimo zajedničke interese – kakav interes ima ovaj region u odnosu na Brisel, Vašington, Moskvu ili neke druge regionalne ili svetske sile”, kazao je Dačić.

Takođe je naglasio važnost postojanja sastanka koji bi se bavio trilateralnim odnosima između Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

“Važno je i dobro je da postoji što više ovakvih sastanaka, da postoji dijalog i da se ostavlja što manje prostora za krizne i incidentne situacije”, zaključio je šef srpske diplomatije.

Povezani članci

Koji su zahtevi Beograda i Prištine za nastavak dijaloga?

EWB

Bledski strateški forum: SAD povećava angažovanost, EU da ne gubi vreme

Tanjug

Posrednici iz EU usvojili nacrt radnog dokumenta za sledeću rundu međustranačkog dijaloga

EWB