fbpx
European Western Balkans
Politika

Vučić i Tači na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji ove nedelje

Aleksandar Vučić, Johanes Han i Hašim Tači; Foto: Tviter/Munich Security Conference

MINHEN – Od 14. do 16. februara 2020. godine, Minhen će ugostiti svetski vrh politike, biznisa, članove akademske zajednice, civilnog društva i medije u okviru Minhenske bezbednosne konferencije koja se održava od 1963. godine u hotelu Bajeriše Hof.

Od lidera sa Zapadnog Balkana, svoje učešće potvrdio je predsednik Kosova, Hašim Taši, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić takođe najavio učešće, kao i sastanak sa ambasadorom SAD u Nemačkoj i specijalnim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom.

Vučić i Tači su prošle godine na istoj konferenciji učestovali u panel diskusiji zajedno sa tadašnjim evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Johanesom Hanom. Na istoj konferenciji je dodeljena nagrada Evald fon Klajst tadašnjim premijerima Severne Makedonije i Grčke Zoranu Zaevu i Aleksisu Ciprasu za rešavanje spora između ove dve zemlje.

Prema najavi, glavna pitanja na koje će učesnici ovogodišnje konferencije u glavnom gradu Bavarske pokušati da daju odgovor jeste da li Zapad postaje manje “zapadni”, šta za svet znači ukoliko Zapad ostavi pozornicu drugima, i kako bi zajednička strategija Zapada za takmičenje među velikim silama mogla da izgleda.

Šlagvort za razgovore biće Minhenski bezbednosni izveštaj 2020 koji ove godine nosi naziv „Odzapadanjačenost“ ili rašireno osećanje nesigurnosti i nemira u svetlu rastuće nesigurnosti o svrsi Zapada.

Svoje prisustvo za sada potvrdili su najviši svetski zvaničnici, kao što je Majk Pompeo, državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država, Emaunuel Makron, Predsednik Francuske, Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, kao i ministri spoljnih poslova Ruske Federacije i Narodne Republike Kine, Sergej Lavrov i Vang Ji. Prisustvo je potvrdio i izvršni direktor kompanije Facebook, Mark Zakerberg.

Povezani članci

Sastanak Saveta za SSP: Dobar momentum za evropske integracije, važno sprovesti reforme u oblasti vladavine prava

EWB

Samit EU-Zapadni Balkan biće održan 6. maja putem video konferencije

EWB

Nemec: EP već usvojio u Rezoluciji veliki deo zahteva građana u Srbiji

EWB