fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Vučić i Tači o sveobuhvatnom rešenju i postignutom do sada

Hašim Tači, Federika Mogerini i Aleksandar Vučić; Foto: Evropska unija

BRISEL – Predsednik Srbije Aleksandar Vučcić i kosovski predsednik Hašim Tači sastaće se danas na novoj rundi razgovora u Briselu, a iz EU najavljuju da će oni nastaviti rad na sveobuhvatnoj normalizaciji, razmotriti postojeće sporazume i razgovarati o novim koracima u pogledu intenzivnog perioda koji predstoji.

Vučić i Tači na novu rundu dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine dolaze na poziv šefice diplomatije EU Federike Mogerini.

U delegaciji Srbije trebalo bi da se nađe i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić nezvanično saznaje Tanjug.

Bilateralni sastanak srpske strane sa šeficom EU diplomatije planiran je da se održi danas između 15 i 16 sati u sedištu Evropske službe za spoljne poslove.

Nakon bilateralnih sastanka obe strane sa visokom evropskom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost, predviđen je trilateralni sastanak.

“Visoka predstavnica i predsednici nastaviće njihov rad na fazi dijaloga koja je posvećena sveobuhvatnoj normalizaciji, razmotriće postojeće sporazume, informisati se o postignumo do sad i razgovarati o novim koracima u pogledu intenzivnog perioda koji predstoji”, najavljeno je iz Evropske službe za spoljne poslove.

Pred ovaj sastanak Tači kaže da je u pitanju “prvi sastanak završne faze” dijaloga. U Briselu nisu mogli da potvrde ovu Tačijevu najavu.

Istovremno iz Prištine poručuju da Tači u Brisel dolazi bez mandata kosovskog parlamenta da pregovara sa Beogradom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će na sastanku braniti poziciju Srbije, boriti se za svoju zemlju i narod i zalagati se za kompromis.

“Biće to još jedna prilika da sečuje naša pozicija, još jedna prilika za borbu za našu zemlju i narod, uz poštovanje druge strane i uz želju da se postigne rešenje”, poručio je Vučić.

Prethodni sastanak na visokom političkom nivou između Vučića i Tačija održan je 23. marta u Briselu.

I tada se razgovaralo o sveobuhvatnom sporazumu, ali je predsednik Srbije najviše insistirao upravo na temi formiranja Zajednice srpskih opština.

Iako su oba predsednika tada potvrdila svoju opredeljenost za nastavak normalizacije odnosa, do nove eskalacije odnosa došlo je već posle tri dana zbog brutalnog hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Ðurića tokom posete Srbima u Kosovskoj Mitrovici.

Početkom aprila na Kosovu je sa radom počeo Upravljački tim za izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština.

EU je dala Prištini rok od četiri meseca za izradu nacrta statuta ZSO, koji ističe 4. avgusta.

I pored insistiranja Brisela na primeni sporazuma o ZSO, delegacija Prištine je početkom juna odbila da nastavi tehnički dijalog sa Beogradom i razgovore o ZSO sve dok se prethodno ne primene dogovori o energetici, slobodi kretanja, mostu u Kosovskoj Mitrovici, međusobnom priznavanju diploma i zajedničkom upravljanju granicama.

Između dve runde dijaloga Evropska služba za spoljne poslove je podnela i usmeni izveštaj zemljama članicama o napretku u okviru procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Diplomatski izvori Tanjuga kažu da su zemlje članice ponovo izrazile svoje negodovanje zbog nedovoljno transparentnog i šturog izveštavanja EEAS-a, ali da nije bilo konkretnih predloga za menjanje formata dijaloga niti postavljanje specijalog pregovarača koji bi pored Federike Mogerini posredova u dijalogu.

Tim povodom u kancelariji Federike Mogerin naglašavaju da je “EU ta koja posreduje u dijalogu”, a da su svi elementi “od sadržaja, tempa i formata u ingerenciji dogovora Beograda i Priština”.

U EU navode da u narednom periodu očekuju intenziviranje angažmana obe strane u dijalogu.

To podrazumeva i postizanja pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine najkasnije do kraja 2019. godine, kao i njegovu funcionalnost na terenu pre pristupa Srbije EU.

Povezani članci

DW: Četiri scenarija i “zeleni talas” za Beograd i Prištinu

EWB

Stoltenberg: Sastanak Vučića i Tačija u Beloj kući početak kraja spora

EWB

Mogerini u Njujorku: Za nastavak dijaloga Beograda i Prištine Kosovo da ukine tarife

EWB