fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Vučić i Tači: Puna primena sporazuma o pravosuđu

Hašim Tači, Federika Mogerini i Aleksandar Vučić; Foto: Evropska unija

BRISEL – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem uz posredovanje šefice evropske diplomatije Federike Mogerini da su danas otvoreni razgovori o dugoročnijim odnosima Srba i Albanaca.

Predsednik Srbije takođe je tokom sastanka otvorio pitanje hapšenja Bogdana Mitrovića u Suvoj Reci.

Od konkretnih pitanja, koja su već bila deo dijaloga Beograda i Prištine, potvrđen je dogovor o pravosuđu, najavljeno otvaranje Mosta na Ibru do kraja godine i konstatovano da po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština Priština nije načinila nikakav napredak, rekao je predsednik Srbije novinarima u Briselu.

Vučić je istakao da bi rešenje istorijskih odnosa Srba i Albanaca mnogo značilo i za Beograd i za Prištinu, te da će se ti razgovori nastaviti, mada, istakao je, niko nije preveliki optimista.

Ipak, rekao je Vučić, “vidimo malu šansu rešavanje istorijskog pitanja između Srba i Albanaca i moramo da je iskoristimo”.

“Vredi probati zbog budućnosti”, rekao je Vučić.

Razmotrena su, kako je rekao, i sveukupna regionalna pitanja.

Mogerini: Puna primena sporazuma o pravosuđu 17. oktobra

Sporazum o pravosuđu Beograda i Prištine biće u potpunosti primenjen 17. oktobra, saglasili su Vučić i Tači, saopštila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Vučić i Tači su istakli posvećenost početku rada na novoj fazi dijaloga između Beograda i Prištine za normalizaciju odnosa i pomirenje, o čemu su se dogovorili na prošlom sastanku 3. jula, a rad na tome će se nastaviti u narednim nedeljama, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu službe Visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost.

“Obe strane danas su dogovorile krajnje korake za primenu sporazuma o pravosuđu Beograda i Prištine, koji je postignut u okviru dijaloga kojim posreduje EU”, navodi se u saopštenju.

Kako se objašnjava, 17. oktobra ove godine, sudije, tužioci i pravosudno osoblje biće integrisani u kosovsko pravosuđe.

“Integracija sudskog osoblja omogućiće da pravda bude ostvarena širom Kosova i, naročito, u regionu Mitrovice”, kaže se u saopštenju Mogerinijeve.

Visoka predstavnica, koja je bila domaćin neformalnog radnog doručka Vučića i Tačija u zgradi Evropske spoljnopolitičke službe, pozdravila je “obnovljenu posvećenost” Vučića i Tači tom procesu.

Šefica evropske diplomatije je ponovila da su EU i ona lično u potpunosti posvećeni evropskoj perspektivi “Srbije, Kosova i čitavog regiona” i da je napredak obe strane čvrsto povezan sa napretkom u dijalogu Beograda i Prištine.

Tači: Bitan je napredak u novoj fazi dijaloga

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je danas da nova faza dijaloga Beograda i Prištine treba da dovede do “finalnog dogovora” koji bi stavio tačku na vekovno neprijateljstvo, a Srbiju i Kosovo približio EU članstvu.

Tači je posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu ocenio da sada postoji bolja komunikacija između Beograda i Prištine.

“Građanima obe države potreban je finalni sporazum dve zemlje, koji će omogućiti državama da napreduju na putu EU integracija”, izjavio je Tači u Briselu.

Kaže da je na sastanku sa predsednikom Srbije bilo reči o sledećim koracima koji vode ka novoj fazi dijaloga o normalizaciji odnosa i o pomirenju.

“Dijalog i pomirenje su jedini put napred za dve zemlje. Verujem da ćemo u ovom duhu raditi i ubuduće i da ćemo doći do novih dogovora”, rekao je Hašim Tači.

On je preneo da je na sastanku dogovorena finalizacija procesa integracije pravosuđa na Kosovu do 17. oktobra 2017. godine.

Istovremeno, Tači kaže da će u okviru “nove faze dijaloga” biti razmotrena “preostala pitanja” kao bi, prema njegovim rečima, što pre došlo do finalnog sporazuma dve zemlje, kao i da taj proces ima podršku i EU i SAD.

Predsednik Kosova kaže da očekuje skoro formiranje Vlade i Parlamenta na Kosovu, kao i jedinstvenog tima koji će raditi na novoj fazi dijaloga. Hašim Tači kaže da će u narednim nedeljama i mesecima biti više sastanka njega i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Povezani članci

[Video] Dragojlović za N1 “prevela” poglavlja 29 i 7 na realan život

EWB

Picula: Utisak je da se Beograd lakše solidariše sa agresorom, nego sa žrtvom

EWB

[EWB intervju] Antonijević: Srbija u ovom trenutku nema pravo na grešku

Emina Muminović