fbpx
European Western Balkans
Politika

Vučić i Tači se sastali u Beloj kući na poziv Grenela i O’Brajena

Bela kuća; Foto: Wikimedia Commons

VAŠINGTON – Predesednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači sastali su se u ponedeljak u Beloj kući, prenosi Glas Amerike.

Kako je izjavio predsednik Srbije, na sastanku sa Tačijem, na kojem su bili i specijalni izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel i savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajen, vođeni “uobičajeni razgovori”. Vučić je dodao da Beograd čeka ukidanje taksi da bi moglo da se razgovara o suštinskim stvarima.

Tači je za Radio Slobodna Evropa ocenio da je sastanak sa Vučićem bio “korektan, konstruktivan, bez nečeg posebnog”, te da je bilo reči o “neophodnosti za mirovno rešenje pitanja između Kosova i Srbije, o mogućnosti postizanja konačnog sporazuma.

Tači je dodao da postoji dobra volja za unapređenje odnosa između Kosova i Srbije, kao što je to bio slučaj sa sporazumima o avio i železničkoj liniji, autoputu, ali i o pitanjima koja bi mogla biti od zajedničkog interesa više u ekonomskom nego u političkom smislu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vučić i Tači borave u SAD-u u odvojenim posetama, a obojica su se zasebno sastali sa državnim sekretarom Majkom Pompeom, kao i sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država i specijalnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

Povezani članci

Mogerini: Balkan je u Evropi, “ponovno ujedinjenje” umesto “proširenja”

EWB

EU: Ne može se ulaziti u spekulacije oko neusaglašenosti stavova EU i SAD o delimičnom ukidanju taksi

EWB

[Tour d’Europe] Bugarska je posvećena prijateljskim vezama na Zapadnom Balkanu

EWB