fbpx
European Western Balkans
Politika

Vučić i Tači u četvrtak neformalno, u cilju nastavka dijaloga

Hašim Tači, Federika Mogerini i Aleksandar Vučić; Foto: Evropska unija

BRISEL – Cilj sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija, kod šefice EU diplomatije Federike Mogerini, u četvrtak pre podne u Briselu, jesu konsultacije oko priprema za novu fazu dijaloga u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, saznaje Tanjug iz izvora bliskih kabinetu Mogerinijeve.

U Briselu kažu da će predstojeći sastanak predsednika Srbije i Kosova Aleksandara Vučića i Hašima Tačija, uz posredovanje visoke predstavnice EU Federike Mogerini, biti ”neformalne prirode”, bez eventualnih ”konačnih rešenja”, a u cilju ”konsultacija i nastavka započetih priprema na pokretanju nove faze dijaloga”.

Istovremeno, u Briselu napominju da očekuju da do nove runde dijaloga Beograda i Prištine dođe čim se formira nova vlada u Prištini i pozivaju kosovske političare da što pre završe taj posao.

”Dijalog je obaveza i Srbije i Kosova. Mi očekujemo da i nova vlada preuzme te obaveze”, kaže neimenovani zvaničnik EU za Tanjug.

Izvori takođe podsećaju da su se tokom prethodnog sastanka, početkom jula ove godine, dve strane dogovorile da počnu sa pripremama za otvaranje ”nove faze dijaloga”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tada je najavio da će se ona baviti ”suštinskim stvarima” i dugoročnim rešavanjem odnosa Srba i Albanaca.

U međuvremenu, predsednik Vučić je u srpskoj javnosti pokrenuo unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji.

U Briselu ni ovoga puta nisu želeli da komentarišu činjenicu da se format dijaloga između Beograda i Prištine praktično već promenio sa nivoa premijera na nivo predsednika.

Naglašava se da je na dve strane da se dogovore o samom formatu razgovora, ali da iza svake strane mora postojati vlada, koja će da omogući rad i podršku u okviru dijaloga.

Iz kabineta Federike Mogerini najavaljeno je da će se u četvrtak razgovarati i o primeni do sada postignutih dogovora u okviru dijaloga.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu napominju da među dogovorenim tačkama Briselskog sporazuma ima onih koje su primenjene, onih koje su u ”fazi implementacije”, kao i – ”i dalje otvornih pitanja”.

U EU se kao i dalje otvorena pitanja iz Briselskog sporazuma navode formiranje Zajednice srpskih opština i energetika.

Povezani članci

Evropska perspektiva Srbije ozbiljno shvaćena u EU

EWB

Bandović i Mehmeti: Nesprovođenje dogovora sa Kosovom moglo bi da uspori Srbiju na putu ka EU

EWB

Evropska komisija preporučila otvaranje granica sa Srbijom od 1. jula

EWB