fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Vučić i Tači u Minhenu: Male šanse za sporazum u bliskoj budućnosti

Aleksandar Vučić, Johanes Han i Hašim Tači; Foto: Tviter/Munich Security Conference

MINHEN – Iako je njihov panel u okviru Minhenske bezbednosne konferencije na temu bezbednosti u jugoistočnoj Evropi usledio odmah nakon panela sa premijerima Grčke i Severne Makedonije, Aleksisom Ciprasom i Zoranom Zaevim, predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić Hašim Tači saglasili su se da je odnose između njihove dve zemlje mnogo teže normalizovati.

Moderator panela bio je Volfgang Išinger, predsedavajući Minhenske bezbednosne konferencije i bivši posrednik u pregovorima između Kosova i Srbije, dok je treći učesnik bio Johanes Han, Evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju.

Predsednik Vučić ocenio je da se dijalog između Beograda i Prištine trenutno nalazi u pat poziciji. Naglasio je da Srbija daje sve od sebe da dostigne kompromis i da je ispunila sve obaveze koje proističu iz do sada postignutih sporazuma.

“Njihovo je bilo da ispune samo jednu obavezu – uspostavljanje Zajednice srpskih opština – i nisu uradili ništa”, rekao je Vučić.

Iako je Priština uvela carine na dobra iz Srbije pre više od 100 dana, nije bilo kontramera, dodao je Vučić. On je istakao da su kako carine, tako i novousvojena platforma za pregovore protiv dijaloga.

Prema njegovom mišljenju, proces pregovora važan je za mir i stabilnost regiona. Najvažnije pitanje je kako razviti buduće odnose Srba i Albanaca.

Ipak, ocenio je da su dve strane danas veoma daleko od rešenja.

Predsednik Tači je odgovorio da je, od 2013, većina sporazuma postignutih sa Srbijom primenjena ili je u procesu primene, ali da oni moraju biti u skladu sa Ustavom Kosova.

“Trenutno smo u stanju zamrznutog konflikta, za šta verujem da predstavlja regresiju – potreban nam je kompromis koji će obezbediti međusobno priznanje i omogućiti Kosovu članstvo u UN”, naglasio je.

Prema Tačiju, carine su rezultat onoga što se desilo u Interpolu (Kosovo nije uspelo da postane članica organizacije u novembru nakon intenzivnog lobiranja Srbije).

“Mi nikada nismo uslovljavali dijalog. Naravno, postoje izazovi među nama, ali Zajednicu srpskih opština ne treba koristiti samo za političku dobit Srbije”, rekao je.

Takođe je izrazio nadu da će se u toku narednih nedelja i meseci postići sporazum koji će očuvati multietnički status i Kosova i Srbije.

Vučić je odreagovao na ovo tvrdnjom da Kosovo ima samo jednu obavezu koju treba da ispuni – uspostavljanje ZSO. Dodao je da mnoge obaveze Srbije nisu direktno usklađene sa njenim Ustavom, koji jedino prepoznaje Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohija.

“Nije nas briga za njihov ustav pošto njih nije briga za naš ustav”, izjavio je Vučić.

Naglasio je da bi, ako se postigne osovina mira između Albanaca i Srba, to osiguralo mir u regionu Zapadnog Balkana u narednih 100, 200 godina. “Ne rizikujem samo svoju političku karijeru, već mnogo više, kako bih postigao taj mir”, rekao je.

Sa svoje strane, komesar Han je podsetio da je manjina stanovništva u Makedoniji i Grčkoj bila za postizanje rešenja, a da je podrška porasla od tada. Ovo bi mogao da bude primer za Kosovo i Srbiju.

“Pozitivno rešenja za ovaj odnos je od krucijalnog značaja za ceo region. Ako se dve strane međusobno blokiraju, blokirane su i ostale četiri”, rekao je Han.

Prema njegovom mišljenju, iako možda ne izgleda tako, sada je pravo vreme da se postigne sporazum između dve strane, pre kraja mandata trenutne Komisije.

“Pozivam obe strane da rade na kompromisu – svi moraju da daju nešto kako bi nešto i dobili”, izjavio je Han.

U svojoj završnoj reči, predsednik Tači naglasio je da predsednik Vučić mora da prihvati da je Kosovo suverena država, koju je prepoznalo više od 100 država sveta.

“Još uvek postoji nada, pošto postoji spremnost da se sedne i razgovara – imamo svoje razlike u mišljenjima, ali smo i dalje voljni da ih raspravimo”, rekao je.

“Znam da priznanje neće biti poklon od Srbije, to mora da bude kompromis. EU i SAD moraju da budu što je više moguće ujedinjeni u svojoj podršci sporazumu, postoji čak i šansa da će Rusija prihvatiti kompromis. Lideri regiona će ga takođe podržati. Možemo da održavamo zamrznuti konflikt, ali to će imati posledice po ceo region”, zaključio je Tači.

Predsednik Vučić iskoristio je svoj poslednji govor da zapita zašto je Kosovu i dalje potreban dijalog ako je već potpuno suverena država. Srbiji su potrebni mir i stabilnost, i to je razlog njene spremnosti da pregovara, dodao je.

Primetio je da njegova država radi sve što je u njenoj moći da snizi očekivanja svoje javnosti, dok Kosovo radi sve da bi ta očekivanja podiglo.

Pitanje razgraničenja treba da ostane na stolu, zato što različiti međunarodni akteri prepoznaju različite granice, dodao je Vučić, bez ulaženja u detalje.

“Potrebna nam je posvećenost, uz 1, 2 ili 3% šanse da ćemo postići kompromis. Ne mogu da garantujem da će se to desiti”, zaključio je.

Povezani članci

[Reagovanje] Marko Đurić o Kurtiju i Osmani

EWB

Vučić i Hoti: Dokumenti iz Vašingtona mogu da doprinesu sveobuhvatnom sporazumu

EWB

Kocijančič: Mogerini spremna da organizuje novi sastanak u okviru dijaloga

EWB