fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Vučić i Tači upoznali Makrona sa trenutnim stanjem dijaloga

Aleksandar Vučić, Hašim Tači; Foto: European Forum Alpbach / Andrei Pungovschi / Flickr
Aleksandar Vučić, Hašim Tači; Foto: European Forum Alpbach / Andrei Pungovschi / Flickr

PARIZ – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hasim Tači sastali su se u utorak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u okviru drugog Pariskog mirovnog foruma. Sastanak je ranije tog dana iznenada sazvao Makron.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objasnio je da je cilj iznenadnog sastanka bio da se Makron upozna sa trenutnom situacijom u odnosima između Srbije i Kosova, prenosi Tanjug. Vučić je na sastanku ponovio stav Srbije da se dijalog može nastaviti ukoliko Priština ukine carine na srpsku robu.

„Kosovo je spremno da nastavi dijalog sa Srbijom, u potrazi za mirovnim sporazumom koji će doprineti međusobnom priznanju i članstvu u Ujedinjenim nacijama, čime će se otvoriti put za razvoj i integraciju Kosova u NATO i EU“, izjavio je predsednik Kosova Hašim Tači nakon sastanka.

Komentarišući izjavu Tačija da je Priština spremna za mirovni sporazum sa Beogradom, Vučić je odgovorio da je to od Tačija već čuo pre dve ili tri godine, prenosi Tanjug.

“Spreman je za mirovni sporazum kojim će Srbija priznati nezavisno Kosovo”, rekao je Vučić. “To je kao kada bih ja rekao da sam spreman za fantastični sporazum sa EU i da bi oni trebali da prebace 15 milijardi evra u Srbiju, pa ćemo zauzvrat priznati da EU nije napravila ništa loše u poslednjih 18 godina”, rekao je Vučić.

Upitan da li je Macron insistirao na obustavi taksi, Vučić je podsetio da je sa predsednikom Francuske bezbroj puta razgovarao o tom pitanju. “Čekamo da oni (Priština) podignu poreze kako bismo mogli da razgovaramo – naravno ako žele da razgovaraju o dogovoru o kompromisu”, rekao je Vučić.

Drugi Pariski mirovni forum, koji okuplja šefove država i predstavnike međunarodnih organizacija, u cilju pronalaženja rešenja i razmatranje zajedničkih akcija po globalnim pitanjima kao što su klimatske promene, sajber bezbednost, migracije i borba protiv terorizma, zavšava se danas.

Povezani članci

Lajčak i Vučić: Dogovoren nastavak dijaloga

EWB

Haradinaj sa savetnicima Angele Merkel o dijalogu sa Srbijom

EWB

Kosovske carine: Tači i Vučić za kompromis, Haradinaj ne menja stav

EWB