fbpx
European Western Balkans
Politika

Vučić i Tusk sutra i o mogućnosti ubrzanja pristupa Srbije EU

Aleksandar Vučić i Donald Tusk; Foto: Evropski savet

BRISEL – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra u Briselu sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, a očekuje se da će oni tom prilikom razmotriti evrointegracioni put Srbije, situaciju u regionu kao i mogućnost ubrzanja pristupnih pregovora Srbije sa EU.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk primiće predsednika Srbije Aleksandra Vučića u novoj zgradi Evropskog saveta ”Evropa”, gde će biti održan bilateralni sastanak i radni ručak, a početak sastanka planiran je oko 13 časova. Nakon sastanka dvojica predsednika će dati izjave za medije.

Prema diplomatskim izvorima u Briselu osnovna tema razgovora Tuska i Vučića biće ”strateška orjentacija Srbije”.

Predsednik Aleksandar Vučić je prilikom svog poslednjeg boravka u Briselu, na neformalnom satanku sa šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini i predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, najavio da će sa Tuskom razgovarati i o mogućnostima za ubrzanje evrointegracionog pristupa Srbije, odnosno oročavanje ulaska Srbije u članstvo u EU.

Iz EU su ranije poručili da su spremni da sa Srbijom rade na ”jačem i bržem pristupnom procesu”.

”EU je snažno posvećena strateškom cilju Srbije – njenom članstvu u EU. Pozitivno smo razumeli nastojanja Srbije i radićemo zajedno kako bi ojačali i ubrzali pristupni proces”, poručila je Kocijančič odgovarajući na pitanje Tanjuga o mogućem ubrzanju pristupanja Srbije EU.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister je takođe pozdravio ”ponovljenu opredeljenost predsednika Srbije Aleksandra Vučića da zemlju vodi ka članstvu u EU”.

”EU je uvek bila vrlo jasna u stavu da Srbija ima evropsku budućnost. Pozdravljam ponovljenu opredeljenost predsednika Aleksandra Vučića da zemlju vodi ka strateškom cilju ulaska u EU. Reformski napori Srbije već za rezultat imaju otvaranja 10 poglavlja u pristupnim pregovorima kao i dovođenje investicija u zemlju važnih za privredni rast i zapošljavanje. Brzina pristupnih pregovora Srbije zavisi od napretka zemlje u primeni reformi”, izjavio je Mekalister.

Evropski analitičari navode da do ”ubrzanja” EU puta Srbije može doći prvenstveno na osnovu ”ubedljivih rezultata” Srbije u reformskom procesu i dijalogu sa Kosovom ili zbog ”događaja” koji mogu ubediti zemlje članice da ubrzaju taj proces.

”Teško je zamisliti da će se stvari odvijati brže za Srbiju ili region ukoliko zemlje članice ne budu uvidele neku vrstu urgentnosti. Konkretni rezultati u procesu pristupanja mogu da doprinesu bržem napretku Srbije, ali strateški uvid u prilike će uvek prevagnuti”, smatra Korina Stratulat iz Centra za evropsku politiku u Briselu.

Ka je u pitanju zahtev predsednika Srbije o ”jasnom vremenskom okviru za ulazak Srbije u članstvo EU” i diplomate i analitičari u Briselu se slažu da konkretne prognoze u tom smislu nisu moguće niti za Srbiju niti za ostatak Zapadnog Balkana.

Najkonkretnija odrednica koju je region dobio iz Brisela u smislu novog proširenja jeste ona u kojoj se ocenjuje da će jedna ili više zemalja Zapadnog Balkan moći da uđu u EU tokom sledećeg petogodišnjeg mandata Evropske komisije koji počinje 2019.

Povezani članci

Regionalni lideri o Zapadnom Balkanu u Davosu: Nema alternative evrointegracijama

EWB

Italija za ubrzanje pregovora Srbije i EU

Tanjug

EP ove nedelje nastavlja konsultacije o stanju primene preporuka iz međustranačkog dijaloga

EWB