Dijalog Beograda i Prištine

Vučić u razgovoru sa Mičelom i Hanom izrazio spremnost na nastavi dijalog po ukidanju carina

Beograd, 31. marta 2018. - Predsednik Srbije Aleksandar Vucic prisustvovao je danas sastanku sa predstavnicima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU). Tema sastanka je "Resenje kosovskog pitanja - sansa ili pretnja evropskoj perspektivi Srbije" . FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bg

BEOGRAD – Pomoćnik američkog državnog sekretara Ves Mičel ponovio je sinoć u telefonskom razgovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da carine od 100 odsto na srpsku robu, koje je uvela Priština, treba da budu ukinute, kako bi se stvorili uslovi za nastavak dijaloga, dok je Vučić izrazio je spremnost da odmah čim taj korak bude ispunjen, razgovori sa Prištinom budu nastavljeni.

Nakon što je sinoć telefonom razgovarao sa evropskim komesarom Johanesom Hanom, predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je i sa Mičelom i ponovio da je Srbija opredeljena za očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

Kako se navodi u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike, sagovornici su razmotrili situaciju u regionu, a posebno odnose Beograda i Prištine i moguće načine prevazilaženja zastoja u dijalogu nastalog uvođenjem taksi na robu iz Srbije.

Prethodno su Vučić i Han razmotrili situaciju na Zapadnom Balkanu, posebno odnose Beograda i Prištine, kao i sledeće korake na evropskom putu Srbije.

Vučić je Hanu ponovo ukazao na posledice koje carine imaju po odnose i stabilnost u regionu. On je još jednom istakao spremnost Srbije da nastavi dijalog, nakon što Priština odustane od neopravdanih carina, koje, osim srpske privrede, ugrožavaju svakodnevni život Srba na Kosovu i Metohiji.

Vučić je zahvalio komesaru Hanu na razumevanju i na angažovanju da se postojeći problem reši.

Han pozdravio je spremnost Srbije da sačuva mir i stabilnost.

Povezani članci

Biber: EU predugo verovala da bi Vučić mogao da potpiše sporazum sa Kosovom koji uključuje neku formu priznanja

EWB

Održan četvrti sastanak Beograda i Prištine na ekspertskom nivou

EWB

Biber: Sporna tačka 10 ne vezuje se za međusobno priznanje, već priznanje manjina

EWB