fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Vučić: Za sporazum sa Prištinom trebaju nam garancije za članstvo u EU 2025.

Beograd, 31. marta 2018. - Predsednik Srbije Aleksandar Vucic prisustvovao je danas sastanku sa predstavnicima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU). Tema sastanka je "Resenje kosovskog pitanja - sansa ili pretnja evropskoj perspektivi Srbije" . FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bg

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u intervjuu za Rojters da su njegovoj državi potrebne jasne garancije da će postati član Evropske unije 2025. godine kako bi postigla dogovor sa Prištinom.

Naveo je, međutim, da su šanse za takav scenario male, s obzirom na izbornu kampanju za Evropski parlament, koja je već počela.

“Građani EU ne bi želeli tokom kampanje da čuju da će se Srbija pridružiti EU”, istakao je on.

Vučić je naglasaio složenost potencijalnog sporazuma, rekavši da se svakako ne svodi na “jednostavnu” razmenu teritorija.

“Takođe bi morao da uključuje i rezoluciju o našem putu ka EU i daljem ekonomskom razvoju”, rekao je, naglasivši da bi postizanje sporazuma moglo trajati čak 10 godina usled mnogobrojnih neslaganja dve strane.

Osvrćući se na nesaglasnost Nemačke sa jedne strane, i EU i SAD sa druge povodom mogućnosti promene granica, rekao je da bi dogovor zahtevao podršku svih domaćih aktera.

“Niko u regionu ne bi trebalo da se plaši bilo kakvog dogovora Srba i Albanaca”, zaključio je Vučić, dodajući da bi on doneo stabilnost, snagu i ekonomski napredak Zapadnom Balkanu.

Povezani članci

Grenel: SAD će ispuniti obećanja data Beogradu i Prištini, usmereni smo na ekonomski razvoj regiona

EWB

NATO: Dijalog Beograda i Prištine ključan za stabilnost Zapadnog Balkana

EWB

Kukan: Mogerini i EU da pokažu više odlučnosti u dijalogu Beograda i Prištine

EWB