fbpx
European Western Balkans
Politika

Vučićeva poseta Briselu: Potrebno više napretka u vladavini prava, EU podržava brzu prugu ka S. Makedoniji

Aleksandar Vučić i Ursula fon der Lajen; Foto: Evropska unija

BRISEL – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i visoki predstavnik EU Đuzep Borelj pozvali su na reforme u oblasti vladavine prava kako bi se pristupanje Srbije EU ubrzalo. Ostale teme sastanaka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem bile su dijalog Beograda i Prištine, borba protiv COVID-19 i infrastrukturni projekti, koje je Vučić posebno naglasio.

“Razgovarali smo o nekoliko važnih pitanja u pristupnim pregovorima, koja moraju da budu dinamičnija, ali do toga može doći samo ako napravimo veći napredak u reformama, odnosno na njihovom sprovođenju i naglasio sam predsedniku Vučiću da EU očekuje od Srbije da ispuni reformsku agendu, a posebno po pitanju vladavine prava i slobode medija“, rekao je na konferenciji sa Vučićem Borel. Kako je naveo, po tom pitanju (vladavina prava i sloboda medija) imali su „veoma interesantan razgovor“, rekao je Borelj, prenosi N1.

On je dodao da danas postoji jedan konkretan program kome predsednik Vučić daje veliku važnost, iz dobrih razloga, a to je Koridor do granice sa Severnom Makedonijom.

“I Grčka je rekla da je spremna da to podrži i mislim da je to dobra vest i pozdravljam odluku Vučića da radi sa EU na tom važnom projektu. Mi ćemo ponuditi najbolje uslove za veliku investiciju u taj projekat a to je, kao što mi je predsednik Vučić objasnio, nešto što će promeniti situaciju iz različitih uglova naročito što se tiče percepcije EU i toga šta ona predstavlja za građane Srbije“, naveo je Borelj.

Vučić je rekao da je u Briselu bio više desetina puta, ali da je ovo jedna od najboljih do sada. On je podsetio da je Srbija „uspela u proteklih 10 godina da poveća trgovinsku razmenu sa EU dva i po puta“, i da ona danas iznosi 25 milijardi evra sa zemljama EU.

Govoreći o dijalogu sa Prištinom, Vučić je rekao da se Srbija opredelila da bude što je moguće konstruktivnija, da napravi atmosferu i najbolje okruženje za kompromis.

„Doći ćemo u Brisel u dobroj veri i nadamo se da ćemo imati istu opredeljenost s druge strane, da bismo mogli da dođemo do suštinski važnih rešenja u narednom periodu“, rekao je.

Vučić je građanima Srbije, sa konferencije poručio, da „ćemo zajedno sa EU napraviti brze pruge između Beograd i Niša, ali i od Niša, preko Leksovca, Vranja, Preševa do granice sa Severnom Makedonijpom, Postoji jedna nova Srbija koja će sto posto izgledati drugačije nego ranije“, rekao je i dodao da će to stvoriti bolje uslove prebvoza kroz Srbiju.

Vučić se ranije danas sastao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

Kako je saopšteno na Tviter nalogu predsednice Evropske komisije, teme dijaloga bili su borba protiv COVID-19, ekonomski oporavak,  reforme u oblasti pravosuđa, dijalog Beograda i Prištine, ali i projekat izgradnje pruge ka Severnoj Makedoniji.

Varhelji je, sa druge strane, na Tviteru napisao da se raduje međuvladinoj konferenciji sa Srbijom u junu i da napredak u procesu evropskih integracija zavisi od reformi u oblasti vladavine prava.

Vučić se sinoć sastao i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a za danas ima zakazan sastanak i sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Povezani članci

Novi pakt za Evropu: Bez reformi EU nema ni daljeg proširenja

EWB

Fon Kramon: Nadam se da će pristup nove vlade Nemačke biti više zasnovan na vladavini prava

FoNet

Bogovič: Reforme su ulaznica za EU klub

EWB