fbpx
European Western Balkans
Politika

Vučićeve čestitke Orbanu, ne i Evropskoj narodnoj partiji

Viktor Orban i Aleksandar Vulić; Foto: Tanjug / Rade Prelić

BEOGRAD – Dan nakon održavanja izbora za Evropski parlament, predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je najpre čestitao pobedniku – i to ne Evropskoj narodnoj partiji, već Fidesu Viktora Orbana.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije, Vučić i Orban su u telefonskom razgovoru još jednom konstatovali da su odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou u zajedničkoj istoriji.

Suspenzija iz Evropske narodne partije koja je, i pored gubitka 37 poslanika, na izborima u nedelju zadržala prvo mesto, nije omelo Orbanov Fides. Ova stranka osvojila je 13 od 21 mesta u Evropskom parlamentu dodeljenih Mađarskoj.

Srpska napredna stranka pridružena je članica najveće grupe u Evropskom parlamentu, ali prednost pri čestitanju pripala je “prijateljima iz Mađarske”, a ne Manfredu Veberu, vodećem kandidatu Evropske narodne partije, ili nemačkoj koaliciji CDU-CSU, najvećoj unutar ove grupacije.

Činjenica da je stranka sa najvećim brojem glasova doživela relativne gubitke predsednika Srbije u prošlosti nije sprečavalo da pozdravi njen rezultat – tako je, nedavno, čestitao pobedu na lokalnim izboriama stranci turskog predsednika Erdogana, iako su se oni završili gubicima četiri najveća grada.

Čestitke iz Srbije u ponedeljak uputila je i poslanica Demokratske stranke i potpredsednica Narodne skupštine Gordana Čomić je putem svog Tviter naloga čestitala poslanici Evropskog parlamenta Tanji Fajon na još jednom mandatu.

“Čestitke i puno uspeha u mandatu želim Tanji Fajon. Nastavite sa dobrim radom”, napisala je Čomić.

Demokratska stranka pridruženi je član Partije evropskih socijalista, kojoj pripadaju i slovenački Socijaldemokrati, ispred kojih je Fajon ubedljivo osvojila svoj mandat.

Povezani članci

Fajon: U EP su zabrinuti u vezi sa dijalogom vlasti i opozicije, dijalog da počne što pre

EWB

Borelj: Uzaludan svaki pokušaj da se dovede u pitanje sporazum Srbije i Kosova

EWB

Nova stranka pisala javnosti zbog Gašića

EWB