fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Vujović: Važno je da imamo čvršće odnose sa EU

Dušan Vujović; Foto: Tanjug / Rade Prelić

BEČ – Ministar finansija Srbije Dušan Vujović istakao je danas u Beču da je EU bitna za Srbiju kao cilj institucionalnih reformi, ali i zbog trgovinskih odnosa.

Vujović je, govoreći na međunarodnoj konfetenciji “Komsult”, na panelu na kojem su bili i evroskeptičari poput Najdžela Faraža iz Velike Britanije i bivšeg predsednika Češke Vaclava Klausa, ukazao da je Evropa bitna za Srbiju za uvođenje institucionalnog reda koji je presudna pretpostavka budućeg razvoja.

“Za Srbiju je Evropa bitna… isto kao i članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, jer 70 odsto našeg izvoza ide u Evropu i moramo da imamo čvršće, trajnije i bolje odnose. Za nas je bitna i kao most za rešavanje pitanja regionalne integracije koje su za nas presudne, jer su neke stare veze razbijene raspadom bivše Jugoslavije”, objasnio je ministar u izjavi Tanjugu.

Istovremeno je ukazao i na probleme koje ima EU kao što su birokratija ili efikasnost, odnosno i proces pristupanja, dodajući da te probleme uočavamo i pokušavamo da rešavamo.

“Debata je pokazala da postoje dijametralno suprotni pogledi na EU, da oni koji su prethodnih 15-20 godina ušli, kao što je Češka, sada razvijaju vrlo ubrzano evroskepticizam, sada kada su dobili tu povlašćenu poziciju, sve probleme rešili, dobili investicije i status, preispituju sve te stvari. Normalno je pravo da preisputuju, ali za nas je jako važno da nastavimo u pravcu EU”, kazao je Vujović.

On je ukazao da je izneta i još ekstremnija pozicija autora Bregzita, Faraža, koji i dalje pokušava da objašnjava u političkom govoru zašto su demokratska prava Engleza nespojiva sa članstvom u EU.

“Mislim da je to politička pozicja, da je ekonomska poziija nešto što je mnogo racionalinije. Tek predstoji detaljno pregovaranje na koji način će Velika Britanija izaći, koje trgovinske aranžmane će imati, da se spreči da taj postupak negativno deluje na privredni rast i blagostanje građana u toj zemlji”, zaključio je Vujović.

Ministar je istakao da je njegova poruka da se treba menjati ono što je loše u EU, a ne istu razarati.

Ocenio je da je Srbija napravila veliki napredak u protekle dve godine u procesu pristupanja, i da je otvorila veliki broj poglavlja.

Istovremeno je kazao da bi želeo da su prvo otvorena ekonomska poglavlja jer ona direktno utiču na razvoj.

S tim u vezi je kazao da je za Srbiju važan napredak, na primer, u Poglavlju 32 koji se tiče finansijske kontrole, jer će to povećati kontrolu sredstava.

Takođe je podvukao da Srbija ne sprovodi reforme radi EU, već zbog sebe, jer želi da sprovede nacionalen reforme, postigne sve što treba da postane članica.

Vujović je ukazao da Švajcarska može sebi da priušti da ne bude članica EU, ali je imala potrebu da ispuni standarde EU.

Povezani članci

Evropska komisija: Privreda Srbije ove godine pada za 4%, rast naredne godine 6%

EWB

Procenjivanje ekonomskog prisustva Rusije u Srbiji

Katarina Anđelković

Program ekonomskih mera Vlade za pomoć privredi

EWB