fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Vuksanović: Jednim potpisom razbijena iluzija da Srbija može večno da balansira između velikih sila

Vuk Vuksanović; Foto: Prinscreen / Al Jazeera Balkans

BEOGRAD – Najveći šok sporazuma iz Vašingtona je što je samo za dva dana i jednim potpisom razbijena iluzija stara 12 godina da Srbije može večno da balansira između velikih sila i da to neće biti burno zaustavljeno, rekao je za FoNet Vuk Vuksanović, doktorand međunarodnih odnosa na Londonskoj školi ekonomije.

On je, u serijalu razgovora Agreman, ocenio da su Sjedinjene Američke Države prepoznale da Evropska unija nije više u stanju da bude stabilizator u regionu, niti da privede kraju dijalog Beograda i Prištine, pa su uskočile po starom dobrom običaju.

“Beograd je u tom sporazumu izbegao ono čega se Aleksandar Vučić, zbog unutrašnje javnosti, možda i najviše boji, a to je priznanje Kosova”, objasnio je Vuksanović.

Kako je napomenuo, Beograd je možda i dobio neke pluseve koji se tiču Gazivoda i garancija za manastore na Kosovu, ali za Vučića glavni cilj nije bio ništa vezano za sam dijalog Beograda i Prištine, već je njegov target bio pokušaj da izgradi jače odnose sa Trampovom administracijom.

Vukasnović je predvideo i da će Srbija, uprkos svi ovim lelujanjima i glasinama da možda sve iz sporazuma neće biti učinjeno, ipak ispoštovati dogovore i preseliti ambasadu u Jerusalim.

Prema njegovim rečima, Vučić shvata shvata političku težinu potpisa u Beloj kući, te da ne može baš da ljuti američku administraciju, naročito u ovako klimavim okolnostima spoljne politike Srbije.

“On je pragmata koji itekako razume političku težinu kada pred američkim predsednikom i kamerama potpišete neki dokument u Beloj kući”,  smatra Vuksanović.

Kako je predočio, ovo nije pravno obavezajući sporazum, ali Vučić shvata političku težinu čina i koliki su rizik i cena koja se može platiti ako iznervirate americku administraciju.

“Biće dobro ako Vučić razbije blokadu i Beogradu otvori pristup Beloj kući, jer se to žarko želi decenijama, ali je manjkavost tog pristupa što u velikoj meri zavisi od ishoda američkih predsedničkih izbora u novembru”, rekao je Vuksanović i konstatovao da je to fifti-fifti strategija.

S druge strane, kako je ukazao, vašingtonski sporazum je evidentno naljutio EU, ali je problem što se sama Unija nije bavila ovim regionom u proteklih 12 godina.

EU je, nakon 2008. godine, ostavila vakuum u regionu i, posle jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i ekonomske krize, Balkan je terra incognita za EU, smatra Vuksanović.

Kako je objasnio, bilo je nekih pokušaja EU, u vidu projekata, statusa kandidata i pregovora sa Srbijom, ali Uniji nedostaje ozbiljna politička strategija da nadgleda reforme u regionu.

Prema Vuksanovićevim rečima, Beograd oportunistički pokušava za sebe da izvuče što više koristi, balasniranjem ili huškanjem zapadnih i nezapadnih igrača.

I srpsko-ruski su odnosi u silaznoj putanji, ocenio je Vuksanović i primetio da Vučića za Rusijju jedino vezuje nerešeno pitanje Kosova i popularnost Vladimira Putina među glasačima Srpske napredne stranke.

“Kako vreme bude prolazilo, ključni izazov neće biti Zapad ili Rusija, već Zapad ili Kina i to je novi hladni rat koji će obeležiti 21. vek”, kazao je Vuksanović.

On objašjava da je Vašington odredbom u sporazumu Beograda i Prištine o nabavci 5G opreme od neproverenih dobavljača mislio na Kinu i Huavei, ali podseća da Srbija sa tom kompanijom, za sada, sarađuje u nabavci kamera za nadzor i u sektoru telekomunikacija, ne i na 5G infrastrukturi.

“Onog trenutka, ne ukoliko, već kada Vašingtom udari na Huaveji sa dodatnim sankcijama, mislim da će to biti i kraj tehnološkog partnerstva Srbije i te kompanije i da više neće biti manevarskog prostora da Beograd izbegava te obaveze”,  zaključio je Vuksanović.

Povezani članci

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine – Vučić i Tači ostaju glavni pregovarači?

Sofija Popović

Vlada Kosova usvojila plan za sprovođenje Vašingtonskog sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije

EWB

Han: Kosovo i Srbija bi trebalo da postignu sporazum do sredine 2019.

EWB