fbpx
European Western Balkans
Politika

Vuksanović: Kritikovanjem EU i promovisanjem Kine Beograd nastavlja politiku balansiranja

Vuk Vuksanović; Foto: Prinscreen / Al Jazeera Balkans

BEOGRAD – Beograd balansira i huška zapadne i nezapadne sile jedne protiv drugih, u nadi da će moći da izvuče korist od svih njih, i kako bi imao jaču pregovaračku poziciju naspram Zapada, izjavio je istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Vuk Vuksanović za European Western Balkans i dodao da vlast umanjuje ugled EU u domaćoj javnosti zato što hoće da stekne unutrašnje poene.

Srbija je do sada vakcinisala više od 320.000 građana i polako ostaje bez zaliha, a kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio – imamo ugovoreno još 6.5 miliona vakcina, ali je problem što ih nema.

Financial Times je objavio 27. januara da je Srbija sedma po stopi vakcinacije protiv koronavirusa, iako vakcine iz sistema COVAX nisu stigle. Vlast u Srbiji, na čelu sa predsednikom države, kritikuje Evropsku uniju uz podsećanje da je Srbija bila prva država u regionu koja je dala novac za COVAX program, a ništa nije dobila do sada.

Međutim, iako vlast krivicu za nedostatak vakcina iz sistema COVAX pripisuje Evropskoj uniji, ovim sistemom zapravo upravlja Globalna alijansa za vakcine i imunizaciju (GAVI) u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, a u čijem finansiranju učestvuje EU.

Pročitajte više: Da li je EU zaista zakazala kada su u pitanju vakcine?

Ipak, domaći mediji navode da je „umesto spasa i olakšanja, vakcina donela borbu oko toga ko će prigrabiti više vakcina“.

Predsednik države Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da kada je ranije govorio o nedostatku solidarnosti u svetu, da su mu rekli da je preterao.

“A sada je situacija gora. Ovo je rat za živote ljudi, ali i budućnost svake zemlje, jer onaj koji dobije vakcine ima mesec dana prednosti. Ako budemo uspeli da vakcinišemo milion ljudi bićemo neuporedivo snažniji u napretku naše ekonomije u okruženju”, naveo je Vučić 26. januara.

On je tada zajedno sa premijerkom Anom Brnabić razgovarao sa ambasadorkom Kine Čen Bo i izjavio da je zamolio za dodatne vakcine iz Kine.

“Znajući predsednika Si Đinpinga verujem da ćemo pre maja ili juna dobiti značajne količine kineskih vakcina, ali ne bih bio iznenađen da to bude i u februaru”, rekao je on.

Iako na primer vakcina koju proizvode kompanije Fajzer i Biontek, a koja je deo programa COVAX, kasni zbog promena u proizvodnom procesu koje bi trebalo da dovedu do ubrzanja proizvodnje vakcina, vlast ovu situaciju koristi da još jednom istakne svoje prijateljstvo sa Kinom.

Vuksanović ističe da je ovo pokušaj vlasti da koristi Kinu kao polugu uticaja na EU kako bi se Brisel i evropske prestonice isprovocirale da pruže više pomoći.

“Evropljanima se poručuje da ‘ako nam vi ne posvećujete dovoljno pažnje, ima ko hoće’”, naveo je on.

Na pitanje da li vlast sa namerom umanjuje ugled Evropske unije u domaćoj javnosti, Vuksanović odgovara da vlast u Beogradu hoće da stekne unutrašnje poene.

“EU može da bude korisna vreća za udaranje u tom kontekstu, dok je Kina pogodna za unutrašnju promociju. U ovom trenutku je na unutrašnjem planu profitabilnije promovisati Kinu i kritikovati EU, nego obrunuto. Veoma je teško širiti evropski narativ jer ne donosi one poene u unutrašnjoj političkoj utakmici koju je nekada donosio, a naročito u kontekstu kada članstvo u Uniji nije realna opcija”, objašnjava on.

Komentarišući situaciju sa početka pandemije koronavirusa u martu 2020. godine, kada je predsednik Srbije izjavio da “evropska solidarnost ne postoji” i da Srbija očekuje pomoć od Kine, Vuksanović ističe da je to apsolutno isti obrazac spoljnopolitičkog ponašanja koji se već neko vreme praktikuje.

Pročitajte više: Građani Srbije informisani o neželjenim efektima zapadnih, ali ne i ruskih i kineskih vakcina

Povezani članci

Bilčik: Za fer izbore se mora primeniti sve što je dogovoreno

EWB

Palmer: Želimo da EU promeni stav o proširenju; Vučić: Uskoro obnova dijaloga

Tanjug

Joksimović: Više IPA novca za lokalni i regionalni razvoj

EWB