fbpx
European Western Balkans
Politika

Vulin: Ako bi uslov da Srbija napreduje ka EU bio da zarati sa nekim, hvala nije toga vredno

Aleksandar Vulin; Foto: Vlada Srbije

BEOGRAD – Evropska unija do juče nije bila vojni savez, niti je ratno stanje bilo uslov za početak pregovora, ali sada vidimo da je to presudno, a ako bi uslov da Srbija brže napreduje ka Uniji bio da zarati sa nekim, onda hvala, nije toga vredno, poručio je u četvrtak uveče ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, prenosi FoNet. 

Komentarišući odluku EU da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u EU, on je istakao da je Evropska unija rešila da prestane da se pretvara da postoje istovetna pravila za sve one koji žele prijem u tu organizaciju.

“Preskočila je nekoliko decenija pritisaka, ucena i birokratije, a nije morala da se muči ni sa borbom protiv korupcije, ispunjavanjem kriterijuma u oblasti pravosuđa ili sa ekonomskim reformama, a o saradnji sa sudovima koji utvrđuju ratne zločine ne treba ni govoriti”, rekao je Vulin.

Ocenio je da je Ukrajini učešće u ratu bilo dovoljno za početak pregovora, dodajući da ne sme ni da zamisli šta će biti uslov za okončanje postupka prijema. Vulin se nada da Moldavija nije morala da obeća da će zaratiti i da su joj status kandidata odobrili na časnu reč, bez obaveze da ratuje.

“Ako je presudni kriterijum za prijem u članstvo ili početak pristupnog procesa da je zemlja kandidat u ratu, onda je Srbija mogla još 1999. godine da počne pregovore, ali izgleda da se takva pravila ne odnose na one koje je bombardovao NATO, već se za brži pristup EU mora sukobiti sa Rusijom”, rekao je Vulin.

Zaključio je da Ukrajini želi “svaku sreću”, a Severnoj Makedoniji i Albaniji da ne zarate ni sa kim kako bi otpočele pregovore za prijem u EU.

Povezani članci

Miščević: Srbija učinila mnogo u oblasti evropskih integracija

Sofija Popović

EU: Srbija mora da poštuje slobodu medija

EWB

[BSF] Šta ako Zapadni Balkan nikad ne postane deo EU?

EWB