fbpx
European Western Balkans
Politika

Vulin: Evropska unija ne da Vučiću da vodi politiku

Aleksandar Vulin; Foto: Vlada Srbije

BEOGRAD – Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin saopštio je da Evropska unija “odlično zna” da je dokument koji je Srbija potpisala sa Ruskom Federacijom tehničke prirode, ali da neće da dopusti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koga je nazvao “predsednikom svih Srba”, da vodi samostalnu i nezavisnu politiku, prenosi N1. 

„To je suština svih napada i lažne brige o putu Srbije i njenoj orijentaciji i borba za svođenje Vučića na nivo uplašenih evropskih političara bez ideje i uverenja, a Srbije na vazalnu teritoriju“, naveo je Vulin u saopštenju koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije Nikola Selaković i Sergej Lavrov su na marginama održavanja Generalne skupštine UN u Njujorku potpisali Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dve zemlje za naredne dve godine, a to su osudili pojedini evropski zvaničnici.

Vulin je kazao da je „medijski linč“ kroz koji prolazi Vučić „manji deo pritisaka i pretnji“ kojima je izložen, a koji će tek nastupiti na sastanku EU i zemalja kandidata 6. oktobra u Pragu.

„Sila i licemerje sa kojom se Evropska unija obračunava sa predsednikom Srbije je dokaz da je bolje da Vučić ostane predsednik svih Srba, nego da Srbija nastavi da još neku deceniju ubeđuje sebe kako će jednom biti član Evropske unije“, izjavio je Vulin.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon prokomentarisala je potpisivanje Plana konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije za naredne dve godine i ovaj sporazum nazvala “ozbiljnim skandalom”.

„Ovo je ozbiljan skandal. Usred besnog rata, ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije potpisuje plan buduće saradnje sa ruskim agresorom. Ili je to možda samo signal za nas da zamrznemo pristupne pregovore u Evropsku uniju, jer ulazak u EU ne ide preko Moskve“, napisala je na Tviteru fon Kramon.

Povezani članci

Kukan i Flekenštajn dolaze u Srbiju: Mogu li da reše krizu kao u Makedoniji?

Aleksandar Ivković

Poruke Nacrta Rezolucije EP: Tempo evrointegracija zavisiće od vladavine prava

EWB

Han: Politički kompromis na Zapadnom Balkanu mora biti nagrađen

Tanjug