fbpx
European Western Balkans
Region

WSJ: Sledeća evropska kriza – Balkan

Zastave Evropske unije; Foto: Evropska unija

SARAJEVO – Postoje šanse da sledeća evropska kriza izbije na Balkanu, usled uticaja Rusije i Turske, a ukoliko se to desi, EU bi mogla da bude prodrmana iz korena, piše Vol Strit Žurnal (The Wall Street Journal).

Za ključne aktere u ovom delu Evrope smatraju se Rusija i Turska, za koje se dodaje da mogu biti glavni uzročnici potencijalne krize.

“Moskva i Ankara ohrabruju svoje podanike u regionu – Srbiju i Albaniju da ponovo počnu da crtaju regionalne granice”, piše VSŽ.

Navodi se i da bi srpska vlada, uz podršku Rusije mogla anektirati deo Bosne i Hercegovine gde žive Srbi.

Što se tiče Albanije, smatra se da bi ona uz podršku Turske mogla pripojiti Kosovo, na isti način na koji bi to učinila Srbija u Bosni i Hercegovini.

Međutim, VSŽ objašnjava da ovakav scenario trenutno nije realističan, jer bi bilo teško da se ove dve države dogovore o novim granicama.

Takođe, VSŽ upozorava da bi Zapad morao da vodi računa o turskim uticajima na Balkanu, jer „iako je na papiru članica NATO“, Turka gradi sve tešnje veze sa Rusijom.

„Svaka balkanska država bi radije bila deo Unije, nego saveznik Rusije ili Turske“, piše VSŽ, ali i dodaje da nade za ulazak u EU blede, a i da su se Srbi i Albanci već izjasnili da ukoliko pomoć Zapada izostane i Srbija i Albanija će se okrenuti Rusiji i Turskoj.

„Iako su problemi na Balkanu trivijalni u poređenju sa problemima u drugim državama ono šta se desi na Balkanu, ne ostaje uvek na Balkanu, a NATO i EU bi mogli biti prodrmani iz korena used novih ratova jer ova kriza ima potencijal da zauvek promeni odnos između SAD i EU“, ističe se.

Povezani članci

Vigemark: Zadaci za BiH su jasni, nužna izmena izbornog zakona

EWB

Han, Mogerini: Podrška perspektivi proširenja Zapadnog Balkana

EWB

Ditman: “Berlin plus” – otvaranje novih fondova za region

EWB