fbpx
European Western Balkans
Društvo

YUCOM: Ne zaustavljati reforme dok traje revizija Akcionog plana za Poglavlje 23

Sedma plenarna sednica Nacionalnog konventa o EU; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Radna grupa Nacionalnog konventa za Poglavlje 23, kojom koordinira Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), dobila je komentare Evropske komisije na revidirani Akcioni plan za Poglavlje 23, koji se, kako se ističe, uglavnom poklapaju sa preporukama civilnog društva.

Ovim povodom YUCOM je izdao saopštenje u kojem, između ostalog, apeluje da se ne zaustavlja proces reformi dok traje revizija Akcionog plana.

Ministarstvo pravde, nakon početnih konsultacija sa pravosudnim institucijama i civilnim društvom u junu 2019. godine prosledilo je verziju revidiranog dokumenta radi davanja mišljenja i preporuka za dalje unapređenje, a Evropska komisija poslala je svoje komentare početkom oktobra.

Ističe se da je neophodno precizirati indikatore, jasno razložiti aktivnosti koje se odnose na usvajanje novog zakonskog ili strateškog okvira tako da može da se meri i primena istih, a zahteva se i procenu uticaja strateških dokumenata, posebno onih koji su istekli.

Dodatno se traži obrazloženje zašto se proces izmena Ustava odlaže za period posle parlamentarnih izbora, te da je neophodno dalje usklađivanje aktivnosti iz Akcionog plana za Poglavlje 23 i Akcionog plana za Poglavlje 24 koje su povezane.

Evropska komisija naglasila je da nedostaje budžetska procena i da odsustvo komentara na brisane aktivnosti iz važećeg Akcionog plana ne predstavlja potvrdu da je aktivnost uspešno ispunjena.

Kako je navedeno, YUCOM apeluje da se, za razliku od mnoštva krucijalnih reformi koje stagniraju i bivaju odlagane za period nakon parlamentarnih izbora, konsultativni proces nastavi u što kraćem roku.

Povezani članci

“Kovid pasoši” samo unutar EU, o putovanju iz trećih zemalja za sada bez detalja

EWB

Broj zahteva za nemačkim radnim vizama udvostručen u 2018.

EWB

Evropski Progres za dva projekta ulaže 106.000 evra

EWB