fbpx
European Western Balkans
Politika

Za Crnu Goru demarkacija gotova stvar, za Kosovo uzrok za podele

Srđan Darmanović; Foto: Vlada Crne Gore

PODGORICA – Dok ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović ističe da je za zvaničnu Podgoricu demarkacija sa Pristinom završena stvar, a kosovski predsednik Hašim Tači strahuje da bi oduglovačenje ratifikacije sporazuma o tom pitanju moglo da poremeti odnose Prištine i Podgorice, premijer Ramuš Haradinaj tvrdi da je aktuelni sporazum greška i treba ga suspendovati.

Komentarišući stav kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da je “međunarodna arbitraža rešenje za demarkaciju granice s Crnom Gorom”, Darmanović je rekao da je za arbitražu potrebna saglasnost obe strane.

On je podsetio da je sa Kosovom potpisan ugovor koji je crnogorski parlament ratifikovao kako to “nalažu običaji i pravila međunarodnog prava i dobri odnosi među zemljama”.

“Tako da je za nas to gotova stvar. Nije mi poznato da je Crna Gora ikada poništila ratifikovani međunarodni ugovor, tako da se to neće desiti ni ovog puta”, kazao je Darmanović nakon sastanka sa ministrom spoljnih polova Rumunije Teodorom Maleškanuom.

On je kazao da je crnogorska vlast strpljiva da sačeka pozitivan razvoj događaja u Prištini.

“Ne želimo da pravimo nikakav pritisak kada će doći to toga da kosovski parlament nađe formulu po kojoj će ovaj međunarodni dokument ratifikovati”, izjavio je Darmanović.

Crnogorski šef diplomnatije je istakao da identičan stav sa zvaničnom Podgoricom dele i Evropska unija i Sjedinjene Američke Države.

“Naš stav nije ništa što je iznenađujuće”, zaključio je Darmanović.

Ratifikacija Sporazuma o demarkacji koji su predstavnici Prištine i Podgorice potpisali u leto 2015. u Beču i taj dokument je uslov da Kosovo dobije viznu liberalizaciju.

Ratikaciji pomenutog sporazuma u prethodnoj kosovskoj vlasti protivila se opozicija među kojima je bila i Alijansa za budućnost Kosova aktuelnog premijera Ramuša Haradinaja.

Neposredno po dolasku na vlast Haradinaj je suspendovao Komisiju za demarkaciju i formirao novu nezadovoljan radom prethodne.

Haradinaj smatra da postojeći spoazum o demarkaciji treba suspendovati.

Uprkos mnogim apelima da se pitanje demarkacije sa Crnom Gorom ubrza, između ostalog, predsednika Hašima Tačija, a ranije danas i predsednika albanske skupštine Gramoza Rućija koji je, kako prenose prištinski mediji, poručio da bi pitanje demarkacije trebalo prevazići, novoizabrani predsednik komisije Špejtim Bulići, tvrdi da postoje mnogi dokazi koji ukazuju na to da postojeći sporazum umanjuje kosovsku teritoriju.

Bulići, naime, tvrdi da je prethodna komisija za demarkaciju napravila grešku.

Predsednik Kosova, Hašim Tači, optužio je novu komisiju za demarkaciju, za koju je zadužen Špejtin Bulići, da nemaju nikakvih argumenata za to što tvrde da trenutnom verzijom o demarkaciji Kosovo gubi teritoriju.

Tači ove tvrdnje naziva amaterskim i kaže da se takvim navodima rizikuje da Kosovo prekine odnose sa Crnom Gorom.

“Ne možemo ostati talac hirova bilo koga i lažnih razloga koji, ne samo da nas izoluju, već rizikuju da prekinu odnose Kosova sa Crnom Gorom, ali pre svega prekid saradnje i poverenja koje Kosovo ima sa SAD-om, NATO-om i Evropskom unijom,” izjavio je Tači.

Povezani članci

Nemački mediji: Srbija dobila direktan uticaj u Prištini

EWB

Zaključci dijaloga: Potrebna opipljiva poboljšanja, izbori najkasnije moguće

Tanjug

Fabrici: U 2018. vrata EU otvorena za Zapadni Balkan i Srbiju

EWB