fbpx
European Western Balkans
Region

Za prekogranične projekte 17,2 miliona evra

Potpisivanje ugovora za projekte u okviru INTERREG IPA programa prekogranicne saradnje Hrvatska - Srbija; Foto: Jaroslav Pap

NOVI SAD – U Skupštini Vojvodine danas su potpisani ugovori za projekte u okviru INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija, ukupne vrednosti 17,2 miliona evra.

Potpisano je devet ugovora, od ukupno 23, koliko je odobreno za finansiranje iz Prvog javnog konkursa za prikupljanje predloga za projekte u okviru INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija, koji je odobren od strane Evropske komisije za period  2014-2020.

Ugovori koji su danas potpisani namenjeni su projektima u oblasti zaštite životne sredine, socijalne zaštite, obrazovanja i privrednog razvoja, naveo je Ognjen Bojić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj i međuregionalnu saradnju.

On je apelovao da se pripremaju projekti, jer jedino tako mogu da se privuku sredstva inostranih fondova, mada, kako je rekao, konkurse raspisuju i pokrajinske i republičke institucije, ali ni za njih nema dovoljno projekata.

Napomenuo je da nakon potpisivanja ugovora sledi teži deo posla, a to je implementacija, što podrazumeva da sredstva moraju da se utroše.

Inače, od devet ugovora u sedam su partneri sa srpske strane pokrajinske institucije.

Mihajlo Dašić iz Ministarstva za evropske integracije rekao je da je današnja konferencija na praktičan način pokazala kako funkcioniše partnerstvo Vlade Srbije i lokalnih samouprava sa Evropskom unijom u sprovođenju projekata važnih za građane, region i zemlju u celini.

Kristina Bilić, pomoćnica ministra za regionalni razvoj i EU fondove, rekla je da je vrednost ovog bilateralnog programa preko 34 miliona evra, te da će on omogućiti nastavak dosadašnjih i razvoj novih oblika saradnje, ali i razvoj dobrosusedskih odnosa u celom pograničnom području.

Dodala je da gradovi i opštine u Srbiji i Hrvatskoj, koje učestvuju u ovom projektu, prirodno sarađuju, jer ih povezuju zajednička područja koja je potrebno zajednički razvijati i jačati, pre svega su to socijalna i zdravstvena zaštita, turizam, kulturne vrednosti.

“U kontekstu Evropskih integracija u regiji, saradnja i razmena iskustva između partnera kao i jačanje bilateralnih odnosa sa Srbijom nama je od izuzetnog značaja”, ocenila je Bilić.

Povezani članci

Bledski forum: Pristupni proces treba da bude predvidljiviji

EWB

Makedonija i dalje bez vlade i predsednika parlamenta

EWB

Berton: Pitanje razgraničenja nije povezano sa BiH

EWB