fbpx
European Western Balkans
Region

Za prekogranične projekte 17,2 miliona evra

Potpisivanje ugovora za projekte u okviru INTERREG IPA programa prekogranicne saradnje Hrvatska - Srbija; Foto: Jaroslav Pap

NOVI SAD – U Skupštini Vojvodine danas su potpisani ugovori za projekte u okviru INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija, ukupne vrednosti 17,2 miliona evra.

Potpisano je devet ugovora, od ukupno 23, koliko je odobreno za finansiranje iz Prvog javnog konkursa za prikupljanje predloga za projekte u okviru INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija, koji je odobren od strane Evropske komisije za period  2014-2020.

Ugovori koji su danas potpisani namenjeni su projektima u oblasti zaštite životne sredine, socijalne zaštite, obrazovanja i privrednog razvoja, naveo je Ognjen Bojić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj i međuregionalnu saradnju.

On je apelovao da se pripremaju projekti, jer jedino tako mogu da se privuku sredstva inostranih fondova, mada, kako je rekao, konkurse raspisuju i pokrajinske i republičke institucije, ali ni za njih nema dovoljno projekata.

Napomenuo je da nakon potpisivanja ugovora sledi teži deo posla, a to je implementacija, što podrazumeva da sredstva moraju da se utroše.

Inače, od devet ugovora u sedam su partneri sa srpske strane pokrajinske institucije.

Mihajlo Dašić iz Ministarstva za evropske integracije rekao je da je današnja konferencija na praktičan način pokazala kako funkcioniše partnerstvo Vlade Srbije i lokalnih samouprava sa Evropskom unijom u sprovođenju projekata važnih za građane, region i zemlju u celini.

Kristina Bilić, pomoćnica ministra za regionalni razvoj i EU fondove, rekla je da je vrednost ovog bilateralnog programa preko 34 miliona evra, te da će on omogućiti nastavak dosadašnjih i razvoj novih oblika saradnje, ali i razvoj dobrosusedskih odnosa u celom pograničnom području.

Dodala je da gradovi i opštine u Srbiji i Hrvatskoj, koje učestvuju u ovom projektu, prirodno sarađuju, jer ih povezuju zajednička područja koja je potrebno zajednički razvijati i jačati, pre svega su to socijalna i zdravstvena zaštita, turizam, kulturne vrednosti.

“U kontekstu Evropskih integracija u regiji, saradnja i razmena iskustva između partnera kao i jačanje bilateralnih odnosa sa Srbijom nama je od izuzetnog značaja”, ocenila je Bilić.

Povezani članci

EU HR daje 357 miliiona evra za izgradnju Pelješkog mosta

EWB

Zemlje regiona nastavljaju pripreme za Samit u Trstu

EWB

Zaev: Ostaviti za sobom stare balkanske politike i podele

EWB