fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Za Vučića „štap i šargarepa“ iz Berlina

Aleksandar Vučić u Kranju; Foto: Tanjug/Tanja Valić

BERLIN / BEOGRAD – Iz Berlina su Vučiću upućeni jedan poveći štap i ukusna šargarepa, piše nedeljnik NIN.

Inicijativa nemačkog vicekancelara i šefa diplomatije Zigmara Gabrijela pod nazivom „Berlin plus“, predstavljena je krajem maja u Berlinu. Berlin plus koji se ovih dana spominje i kao nemački „Maršalov plan“ za Zapadni Balkan, predstavlja izvesnu „šargarepu“ za Beograd, piše NIN.

„Prema objašnjenju samog Gabrijela, ovaj plan ima za cilj ekonomski razvoj regiona, jačanje političke stabilnosti, ali treba da se shvati i kao jasan plan nemačke podrške njegovoj evropskoj perspektivi“, piše NIN.

Berlin plus, koji bi trebalo da sprovede planove Berlinskog procesa – inicijative koja je pokrenuta kako bi se poboljšala regionalna saradnja država Zapadnog Balkana, ali i osigurao njihov ekonomski i infrastrukturni razvoj, bio bi finansiran donacijama od strane članica EU, Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA) i Evropskog ekonomskog prostora (EEA).

Međutim, kako Berlin plus predstavlja „šargarepu“, tako poruke iz Berlina predstavljaju „poveći štap“.

„Smirite se sa unutrašnjom proruskom propagandom i radite više na vladavini prava i na kosovskom pitanju, zauzvrat možete računati na dodatnu bogatu finansijsku podršku kako biste ubrzali integraciju sa EU“, poruka je Berlina.

Kako se perspektiva članstva polako udaljava, stvara se prostor da neke druge strane sile počnu da igraju veliku ulogu u regionu.

Gabrijel je nedavno poručio da je cilj tih sila da „uzbunjuju susede jedne protiv drugih, ali i protiv EU“, i dodao da mu nije jasna percepcija da je Rusija ta koja pruža najveću finansijsku pomoć Srbiji.

„Ne razumem zašto nekoga na putu od aerodroma ka centru Beograda pozdravlja veliki bilbord posvećen rusko-srpskom prijateljstvu, dok su žuta i plava boja EU potpuno nevidljive“, ističe Gabrijel.

Još jedan od problema je i oblast vladavina prava, jedan od preduslova za evropske integracije Srbije, za šta Gabrijel naglašava da je poznato da „investitori neće ulagati tamo gde ne postoji ozbiljna vladavina prava“, piše NIN.

Povezani članci

SzS: Odazvaćemo se ako nas pozove EP; PSG: EU pokazala da poštuje građane

EWB

Crna Gora i zvanično u NATO

EWB

Ministarstvo privrede: Ispunjena prelazna merila za otvaranje Poglavlja 1

EWB