fbpx
European Western Balkans
Bezbednost Region

Zaev danas u Briselu sa zvaničnicima EU i NATO

Zoran Zaev; Foto: SDSM

SKOPLJE – Premijer Makedonije Zoran Zaev boraviće danas u Briselu, prvi put od stupanja na tu dužnost, gde će sa predstavnicima EU i NATO prioritetne reforme na kojima insistira Brisel, a koje bi tu državu trebalo da vrate na put evroatlatnskih integracija.

“Kao premijer veoma cenim podršku koju je nova vlada dobila od EU i NATO. Vlada je snažno posvećena konkretnom planu reformi koje će vratiti Makedoniju na put priključenja EU i NATO. Vlada će raditi na iznalaženju rešenja za otvaranje poglavlja 23 i 24, što je neophodno u procesu pristupanju, ali i u sprovođenju planiranih reformi”, rekao je Zaev.

Prema agenci, Zaev će se u Briselu sastati sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stolgenbergom, predsednikom Saveta Evrope Donaldom Tuskom, visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini i komesarom za proširenje Johanesom Hanom.

Makedonija je još 2008. bila na putu priključenja NATO, ali je u tome sprečila Grčka koja je uložila veto zbog nesporazuma oko imena Makedonije.

Povezani članci

[BSC] Autoritarizam kao uzrok rata i dužnost da se odupremo

Milica Starinac

Tači: Vreme za novu, odlučujuću fazu Beograda i Prištine 

EWB

NATO pozvao Makedoniju da počne pregovore o članstvu

EWB