fbpx
European Western Balkans
Politika

Zaev i Han pozvali građane Makedonije da glasaju na referendumu

Zoran Zaev i Johanes Han; Foto: Evropska komisija

SKOPLJE – Makedonski premijer Zoran Zaev pozvao je građane Makedonije da glasaju na referendumu o imenu države koji će biti održan 30. septembra, ističući da je sada vreme da svaki građanin preuzme odgovornost za budućnost.

“Svako od nas je obavezan sa preduzme odgovornost za svoju budućnost i za budućnost svoje zemlje. Vaš glas je vaše pravo. Ne dozvolite nikome da zloupotrebi vaše pravo”, rekao je Zaev na konferneciji za novinare u Skoplju.

On je dodao da građani ne smeju da dozvole da ih pokolebaju da izađu na biračka mesta i izraze svoje mišljenje o Prespanskom sporazumu i pristupanju EU i NATO, prenela je MIA.

“Vlada će poštovati rezultat demokratskih izbora bez obzira kakav bude”, istakao je Zaev.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han takođe je pozvao građane Makedonije da glasaju na referendumu.

Han je preko Tvitera rekao da EU podržava dogovor i njegovu implementaciju, kao simbol pomirenja i dobrosusedskih odnosa u regionu.

 

“Pozivam sve građane Makedonije da iskoriste svoje demokratsko pravo i da glasaju. Radi se o njihovoj budućnosti i budućnosti njihove države!”, napisao je Han, prenosi.

Referendum o prihvatanju sporazuma sa Grčkom o promeni zvaničnog imena države u Republika Severna Makedonija održaće se 30. septembra, a pitanje će glasiti: „Da li ste za članstvo u EU i NATO putem prihvatanja sporazuma između Republike Makedonije i Republike Grčke?“

Povezani članci

Ditman: Ostaje podrška Srbiji

EWB

Crnobrnja: Zapadni Balkan i dalje u “ingerenciji” EU, ne SAD

EWB

Fajon: Srbija ima još mnogo posla na putu ka članstvu u EU

EWB