fbpx
European Western Balkans
Politika

Zaev: Nadamo se rešenju u dijalogu, dobro za ceo region

Zoran Zaev i Ana Brnabić; Foto: Tanjug / Zoran Zestić

BEOGRAD – Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da veruje da će u dijalogu Beograda i Prištine biti nađeno rešenje, što je, ističe, i u interesu Srbije, ali i čitavog regiona, obraćajući se medijima nakon sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić

Zaev je, odgovarajući na pitanja da li je bilo reči o diplomatskom skandalu od pre nekoliko meseci, ali i o Kosovu i Metohiji, rekao da Makedonija poštuje dijalog otvoren između Beograda i Prištine.

“I verujem da će, u interesu Srbije, biti nađeno rešenje i mi to podržavamo, kompletno, i nadamo se da će to biti što skorije, zato što je to važno za Srbiju i njenu evropsku perspektivu, a verujte od tog pitanja zavisi perspektiva celog našeg regiona” rekao je Zaev, govoreći na srpskom iz, kako je rekao, poštovanja prema srpskoj zajednici.

“Rekao sam – mi smo bliski narodi i naša je obaveza kao političara da sledimo interes unapređenja saradnje naša dva naroda” rekao je Zaev.

Kako je rekao i kao predsdnici vlade a i predsednici država za svako pitanje, ma koliko bilo bolno ili srećno, okrenu telefon, međusobno razgovaraju i dogovore se šta treba “zato što prijatelji trako rade”.

On je rekao u tom duhu na prijateljski i diplomatski način je nađeno i rešenje u vezi onog što se dogodilo u Makedoniji pre nekoliko meseci.

Premijer je rekao da je po tom pitanju napravljen dogovor i dodao “mi smo povukli našeg čoveka, Srbija je povukla svog čoveka – tako rade prijatelji”.

Kako je rekao i ti ljudi koji su ovlašćeni da rade tu vrstu posla moraju da budu povezani i da se pomažu međuosbno a sve je rešeno kao i što priliči prijateljima.

On je podsetio na razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u vreme tih dešavanja i ponpovio da je nađeno rešenje koje i priliči prijateljima.

“Mnogo sma srećan zbog toga zato što i pri ovakvim nezgodnim okolnostima prijatelji uvek nađu rešenje to je naša obaveza kao političara, jer, stvarno naši građani žele sve više i više da unapređuju svoju saradnju”, rekao je Zaev.

Brnabić: Sednica dve vlade naredne godine

BEOGRAD – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabcih izjavila je danas, nakon razgovora sa makedonskim kolegom Zoranom Zaevom, da je postignut preliminaran dogovor o zajedničkoj sednici dve vlade, koja bi trebalo da se održi krajem februara ili početkom marta naredne godine.

Brnabić je na zajedničkoj pres konferenciji rekla da se na sastanku razgovaralo i o konkretnim projektima i saradnji na kojoj treba da radimo da bismo došli do potpisivanja ugovora na toj zajedničkoj sednici.

Premijerka je zahvalila na podršci Makedonije Srbiji za sedište Transportne zajednice Jugoistočne Evrope, za koju se Beograd kandidovao.

“Nadam se da ćemo i od EU dobiti podršku, to je značajna stvar za nas”, rekla je Brnabić.

Dodala je da je Srbija uzvratila podrškom Makedoniji za organizaciju Samita digitalizacije naredne godine i stoji na raspolaganju za svaki vid pomoći, za održavanje tog samita, kao i za sve ostale regionalne inicijative.

Brnabić je naznačila da je poseta Zaeva dobar signal za sve naše dalje projekte.

“To je dobar signal koji govori o tome da sva međusobno eventualno otvorena pitanja treba da rešavmo dijalogom”, podvukla je Brnabić i dodala da je poseta pravi korak u smislu daljeg ekonomskog i trgovinskog povezivanja i učvršćivanja prijateljstva dve zemlje.

Povezani članci

Nemački liberali zabrinuti zbog Huawei kamera u Beogradu

EWB

Zapadni Balkan je deo rešenja, a ne problema

EWB

Brnabić pred evropskim parlamentarcima

EWB