fbpx
European Western Balkans
Region

Zaev o imenu: Srećan sam što mogu da potvrdim napredak

Zoran Zaev; Foto: Evropska komisija

SKOPLJE – Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da je u pregovorima sa Grčkom ostvaren pozitivan napredak i da je više optimističan što se tiče rešenja.

“Razgovarao sam danas s ministrom spoljnih poslova Nikolom Dimitrovom, znam sve detalje. Srećan sam što mogu da potvrdim da je ostvaren pozitivan napredak u pregovorima”.

Zaev je istakao da je više optimističan u vezi sa rešenjem spora oko imena bivše jugoslovenske republike posle poslednje runde razgovora Dimitrova i grčkog ministra spoljnih poslvoa Nikosa Kocijasa u Beču uz posredovanje Metjua Nimica.

“Dva ministra su imala priliku da otvoreno i prijateljski razgovaraju o svakom segmentu tog osetljivog pitanja tako da konačno možemo da postignemo rešenje oko imena”, rekao je Zaev, prenela je agencija MIA.

Posrednik UN Metju Nimic izjavio je u petak, posle razgovora sa šefovima diplomatija Makedonije i Grčke o rešavanju spora oko imena, da nerešena pitanja i dalje ostaju i da će se razgovori nastaviti.

“Ono što mogu da kažem jeste da ima teških pitanja koja moraju da budu rešena, ali po mom mišljenju, postoji veliki napredak u različitim pitanjima”, rekao je Nimic posle sastanka u Beču, prenosi Rojters.

On je ocenio da konstruktivni sastanci kojih će biti ubuduće pružaju povod za optimizam u budućnosti.

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas rekao je posle razgovora da se nada da će na sledećem takvom sastanku postojati spremnost za veliki korak.

“Gledali smo detalje, tačke o kojima se slažemo i one oko kojih se ne slažemo. Identifikovali smo glavne probleme za svaku stranu i nadam se da ćemo na našem sledećem sastanku biti spremni da preduzmemo veliki korak”, rekao je ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas za grčku televiziju ERT, prenosi ANA.

Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov ocenio je da je sastanak doneo uslovni napredak.

“Uslovni napredak je postignut u pregovorima o imenu zato što, kako napredujemo, prolazimo kroz sve teža pitanja. I sa naše strane i sa njihove strane ima dosta za razmišljanje”, rekao je on, prenosi MIA.

Posle tog sastanka, grčki mediji su pisali da je Atina napravila ustupke po pitanju imena Makedonije, odnosno da je odustala od zahteva da novo ime Makedonije mora da bude na makedonskom jeziku, istovremeno najavljujući mogući sastanak nakon uskršnjih praznika premijera Grčke i Makedonije, Aleksisa Cipras i Zoran Zaeva.

MIA je tada javila navodi, pozivajući se na diplomatske izvore, da ukoliko dođe do značajnog napretka u pregovorima o imenu Makedonije, postoji mogućnost da će se premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, sastati nakon uskršnjih praznika.

Povezani članci

Nova strategija za Zapadni Balkan mora biti jasna i konkretna

EWB

Slovenija: Nerešena granična pitanja ključni izazov za Balkan

EWB

Pejović: U 2019. šansa za strateško rešenje za proširenja EU

EWB