fbpx
European Western Balkans
Region

Zaev: Regionalna saradnja nije zamena za članstvo u EU

Zoran Zaev; Foto: SDSM

SARAJEVO – Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da unapređenje regionalne saradnje ne može biti zamena, već brži put za članstvo u EU.

On je to rekao u intervjuu regionalnoj televiziji N1, odgovarajući na pitanje da li veruje u tezu da Brisel želi da stvori novu Jugoslaviju, kao zamenu za članstvo tih zemalja u EU.

“Sve zapadne zemlje će nas više poštovati, ako mi budemo povezaniji. Zašto? Zato što ćemo tako lakše zajednički osvojiti ta tržišta. Tu su EU fondovi, iz kojih ćemo lakše crpeti sredstva”, rekao je Zaev.

Prema njegovim rečima, za zajednički napredak jugoslovenskih zemalja problem je u političarima, a kao primer za to naveo je lično opažanje da u BiH Bošnjaci i Hrvati sarađuju u biznisu, sportu, kulturi.

“Od politike dolaze problemi. Zaboravljmo da se radujemo životu. Trebamo da živimo, da shvatimo da smo svi prolazni, da dolazimo i odlazimo. BiH je donela 3.000 odluka konsenzusom, ali znam i da ima etničkih prepreka. Ali dajte da ih prevaziđemo. Političari treba da se bore za prava drugih etničkih zajednica. Tako ćemo imati i napredak u regionu”, zaključio je Zoran Zaev.

Govoreći o ubrzanju puta Makedonije u NATO i EU, ako i o krizi sa Grčkom, Zaev je kazao da je nova makedonska vlada, na čijem je on čelu, odlučila da reši sporove sa svim susedima.

“Sada su odlični odnosi sa Bugarskom i Albanijom, pa čak i sa Grčkom. Rešili smo po svaku cenu da gradimo dobre odnose sa svim susedima. Tražimo pomoć da se nađe način da se Makedonija približi EU. Dobili smo status kandidata 2005. godine i od tada stojimo. I Grčka će imati koristi od toga što će Makedonija biti članica NATO-a i EU”, zaključio je Zaev.

Povezani članci

EP Prištini: Brzo formirati vladu, sprovesti dogovore sa BG

EWB

Ekonomski gubici za Kosovo ukoliko ne formira institucije

EWB

Incko: BIH pokazala opredeljenost na putu ka EU

EWB