fbpx
European Western Balkans
Region Некатегоризовано

Zaev i Vučić u Preševu o međusobnoj saradnji i regionalnim pitanjima

Zoran Zaev i Aleksandar Vučić; Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

PREŠEVO –  Premijer Makedonije Zoran Zaev sreo sa danas na graničnom prelazu Preševo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Zaev je izrazio zadovoljstvo što zajedno sa Vučićem može da najavi važan projekat “One stop shop”, koji označava integrisano granično upravljanje.

Istovremeno je istakao izuzetne prijateljske odnose dve zemlje, uz poruku da će oni dalje samo napredovati.

Zaev je u obraćanju izneo podatak da se jedna milijarda evra izgubi na Balkanu zbog čekanja na ghranicama, da se 80 odsto vremena prilikom prevoza roba “potroši” na graničnim prelazima, a svega 20 odsto na putu.

Sve to govori, smatra, da treba brzo da delujemo i da budemo na korist građanima.

Zaev je podvukao da Makedonija podržava pozitivno rešenje za Kosovo, koje će da unapredi život i Srbima i Albancima i koje će garantovati mir i bezbednost i prosperitet “i Srbije i Kosova”.

On je rekao i da je značajno to da svi lideri u regionu budu objedinjeni oko zajedničkog cilja regionalne saradnje i članstva u EU.

Vučić se takođe osvrnuo na i dalje veoma aktuelan proces pregovora između Beograda i Prištine.

On je rekao da bi bilo dobro da se dopusti Srbima i Albancima da sami urede svoje odnose, jer su nama potrebni mir i stabilnost, a ne da zadovoljavamo interese velikih sila.

“Ovde mi živimo i treba da se dogovorimo kako hoćemo da živimo u budućnosti, a ne da nekom drugom ispunjavamo želje”, kazao je predsednik Srbije.

To što Hrvatska, Makedonija i Crna Gora smatraju Kosovo celovitim i nezavisnim nije ništa novo, primetio je, odgovarajući na pitanja novinara, i istakao da on ima pravo da se sa tim ne slaže.

“Mi bi samo voleli da imamo pravo da štitimo svoje interese, a ničiju stabilnost ne ugrožavamo”, istakao je predsednik Srbije i izrazio nadu da će nam biti dopušteno da probamo sami sa Albancima da rešimo problem koji postoji 200 godina.

Rešenje bi, uveren je, predstavljalo najznačajniju stvar za mir, stabilnost i prosperitet u regionu.

Na pitanje o “aktuelnim granicama”, Vučić je uzvratio piutanjem:

“A, koje su to granice aktuelne, one koje kažemo mi ili, recimo, one koje kažu u Prištini”?

Dodao je da su za neke aktuelne jedne granice, a za Srbiju su aktuelne one u skladu sa međunarodnim pravom, Rezolucijom 1244 i sa misljenjem bar polovine zemalja u svetu.

Povezani članci

Predsednici zapadnobalkanske šestorke sutra na samitu procesa Brdo-Brioni

EWB

Incko: BIH pokazala opredeljenost na putu ka EU

EWB

Dačić: Da Beograd bude sedište Transportne zajednice

EWB