fbpx
European Western Balkans
Politika

Zagrebačka deklaracija u senci COVID-19: ZB ima EU perspektivu, pomoć EU zaslužuje javno priznanje

Porodična fotografija sa Samita u Sofiji; Foto: Bulgarian EU Presidency / Flickr

BRISEL – EU je još jednom potvrdila svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana pozivajući na jedinstvo i solidarnost u vreme COVID-19, navodi se u nacrtu deklaracije Samita EU-Zapadni Balkan u Zagrebu, u koji je European Western Balkans imao uvid.

U deklaraciji se naglašavaju svi oblici pomoći i saradnje koje je EU pružila Zapadnom Balkanu tokom pandemije, uključujući mobilizaciju 3,3 milijarde evra, 750 miliona makro-finansijske pomoći, kao i zajedničku nabavku i neograničeni trgovinski tok lične zaštitne opreme.

„Činjenica da ta podrška i saradnja daleko prevazilazi podršku bilo kog drugog partnera koji je regionu pružio pomoć, zaslužuje javno priznanje“, navodi se u nacrtu deklaracije, takođe uvažavajući podršku koju je Zapadni Balkan pružio svojim neposrednim susedima i državama članicama EU.

Deklaracija se takođe bavi evropskim vrednostima i načelima, pozdravljajući obećanje partnera Zapadnog Balkana da će ih podržati i podsećajući da će povećana pomoć EU biti vezana za opipljive reforme u oblastima vladavine zakona i društveno-ekonomskih reformi.

“Lideri Zapadnog Balkana trebalo bi da osiguraju da se temeljne vrednosti, demokratski principi i vladavina zakona strogo pridržavaju i sprovode, uključujući posebne i vanredne mere za obuzdavanje pandemije koronavirusa koje su na snazi”, navodi se u nacrtu.

Očekuje se da će EU i Zapadni Balkan intenzivirati saradnju u rešavanju dezinformacija i drugim hibridnim aktivnostima aktera trećih strana koji žele da potkopaju evropsku perspektivu regiona.

EU takođe u potpunosti podržava obećanje Zapadnog Balkana na inkluzivnoj regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima, s posebnim naglaskom na bilateralne sporazume postignute između Severne Makedonije i Grčke, kao i Bugarske. Pozdravlja se i imenovanje specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i za druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana.

„Jednom kada budemo završili sa neposrednim merama za obuzdavanje pandemije COVID-19, uslediće nova faza tesne saradnje u cilju rešavanja značajnog društveno-ekonomskog uticaja krize“, navodi se u nacrtu deklaracije, koja poziva Evropsku komisiju da predstavi snažan ekonomski i investicioni plan.

Naglašeni su i sigurnosni izazovi, uključujući borbu protiv terorizma i ekstremizma, kao i organizovanog kriminala i korupcije. Migracijski izazovi su posebno istaknuti.

„Preostali sporazumi o statusu Fronteksa trebalo bi da se zaključe bez odlaganja. EU će nastaviti da podržava unapređenje prijemnih kapaciteta na Zapadnom Balkanu“, navodi se u deklaraciji.

EU takođe očekuje dalje produbljivanje saradnje u spoljnoj i bezbednosnoj politici, kao i ponovno unapređenje političkog dijaloga sa regionom, zaključuje se u nacrtu deklaracije.

Povezani članci

Kosovski parlament većinom glasova usvojio Platformu za dijalog

EWB

KAS forum: Pridruživanje Zapadnog Balkana uporedo sa reformom EU

EWB

Fabrici i zvanično šef delegacije EU u Srbiji

EWB