fbpx
European Western Balkans
Region

Zaharieva: Zapadni Balkan je u srcu Evrope, a ne zadnje dvorište

Ekaterina Zaharieva; Foto: Bugarsko predsedavanje EU

SOFIJA – Šefica diplomatije Bugarske Ekaterina Zaharieva kaže da se zemlje EU slažu u oceni da države Zapadnog Balkana nisu “zadnje dvorište” već su “u srcu Evrope”.

U interesu Zapadnog Balkna, ali i zemlja članica i EU jeste da nemamo “sive zone” i “crne rupe” na našem kontinetu, poručila je Zaharieva posle dvodnevnog sastanka Saveta EU održanog u Sofiji.

Šefica diplomatije Bugarske kaže da je nedavno usvojena Strategija Evropske komisiije o proširenja na Zapadni Balkan “sveobuhvatna, dugoročna, ali i iskrena strategija” koja ne stvara nerealna očekivanja niti pravi kompromise sa uslovima i kriterijumima EU.

“Neki od nas smatraju da postavljanje datuma može biti motivacija. Drugi misle da je datum preambiciozan i da bi ga možda trebalo promeniti. Naš stav je da je to samo horizont i da taj datum omogućava zemljama koje su spremne da krenu ranije u pristupanje. To takođe ne znači da ćemo kada taj datum dođe praviti kompromis sa jasno postavljenim uslovima”, poručila je Zaharieva.

Ona kaže da Staregija definiše i blisku saradnju EU sa zemljama Zapadnog Balkana, što je, smatra, posebno važno u oblasti bezbednosti i odbrane, počev od borbe protiv terorizma, ali i u rešavanju pitanja migrantske krize, energetici, ekonomskom i socijalnom razvoju.

“Svi smo se složili da želimo da vidimo ubrzano učešće zemlja kandidata u našim misijama, ali i da mora biti više potpore sa naše strane u stvaranju funkcionalnih institucija koje bi podržale ekonomski razvoj zemalja regiona”, kazala je Zaharieva.

Ona je još jednom naglasila važnost rešavanja otvorenih pitanja u regionu, a posebno između Atine i Skoplja i Beograda i Prištine.

“Sva pitanja koja još nisu rešena unutar Zapadnog Balkana ili sa drugim zemljama koje su već u EU moraju biti rešna pre pristupanja”, ponovila je šefica bugarske diplomatije.

Ekatarina Zaherijeva je najavila da će u aprilu Evropska komisija predstaviti izveštaje o svakoj od zemlja koje se nalaze u procesu pristupanja EU, te rekla da očekuje da će na osnovu tih izveštaja, ali i ozbiljnog zalaganja Albanije i Makedonije, Savet EU u junu moći da potvrdi početak pregovora EU sa Tiranom i Skopljem.

Povezani članci

Vigemark: Transportna zajednica unutrašnje pitanje za BiH

EWB

Pozitivno mišljenje Evropske komisije o zahtevu BiH za status kandidata

EWB

Hoće li roming biti jeftiniji i za građane Zapadnog Balkana?

EWB