fbpx
European Western Balkans
Region

Zaharijeva: EU nije dovoljno prisutna na Zapadnom Balkanu

Ekaterina Zaharijeva; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

BRISEL – Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva je upozorila da na Zapadnom Balkanu postoje strani faktori koji imaju jak uticaj na neke zemlje, međutim da odgovornost za to leži na Evropskoj uniji jer nije bila “dovoljno angažovana” u regionu.

“Postoji (strani) uticaj. To je naša krivica. Mi nismo dovoljno prisutni i dovoljno angažovani u zemljama Zapadnog Balkana. Ukoliko nas nema onda je prisutan i ima jak uticaj neko drugi, ko nije deo naše evropske porodice, niti je deo NATO”, podvukla je Zaharieva.

Šefica bugarske diplomatije se obratila spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta, gde je potvrdila da je Zapadni Balkan najvažniji prioritet šestomesečnog bugarskog predsedavanja Evropskom unijom. Prema Zaharijevoj, region je veoma važan za ceo kontinent.

“Čvrsto verujemo da nema stabilnosti ni sigurnosti u Evropi bez stabilnosti i sigurnosti na Zapadnom Balkanu”, rekla je Zaharijeva.

Govoreći o svakoj zapadnobalkanskoj zemlji pojedinačno, ministarka spoljnih poslova Bugarske je najavila “realnu mogućnost” da u toku bugarskog predsedavanja, Crna Gora otvori još dva poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU. Ona je pozdravila angažovanje podgoričkih vlasti u reformskom procesu i obećala Sofijinu podršku kako bi se realizovalo otvaranje novih poglavlja.

Osvrćući se na Srbiju, ona je naglasila da u Beogradu postoji spremnost za otvaranje tri nova poglavlja.

Zaharijeva je naglasila da je bugarsko predsedavanje ohrabreno tokom pregovora između Makedonije i Grčke, čiji rezultat bi omogućio otvaranje pristupnih pregovora između Brisela i Skoplja.

Bosni i Hercegovini je poručila da je važnije da odgovori na upitnik Evropske komisije budu “kvalitetni, a ne brzi”, stoga je pozvala sarajevske vlasti da se ozbiljno angažuju u izradi ovog dokumenta.

Osvrćući se na nedostatak jednoglasja u Evropskoj uniji oko Kosova, Ekaterina Zaharijeva je podvukla da je važno da briselske institucije ustanove jasne ciljeve i za ovu zemlju.

S tim u vezi ona je podvukla da kosovske vlasti moraju biti svesne neophodnosti reformskog procesa naročito u polju vladavine prava, kao i uslova koja moraju da se ispune kako bi se postigli ciljevi.

“Jedan od važnih uslova jeste ratifikacija demarkacije sa Crnom Gorom. Tako se rešavaju sporovi između suseda”, poručila je Zaharijeva, naglasivši kako Evropska unija neće više tolerisati prijem novih članica bez unapred rešenih otvorenih bilateralnih pitanja.

Povezani članci

Majstorović: Odlaganje pregovora sa Makedonijom i Albanijom šteti celom regionu

EWB

Junker: Zapadni Balkan je i naš prioritet

EWB

Han: Komisija priprema strategiju za Zapadni Balkan

EWB