fbpx
European Western Balkans
Region

Zaharijeva: Očekujemo napredak Srbije i Crne Gore na evropskom putu

Ekaterina Zaharijeva; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

SOFIJA – Bugarska očekuje da će Crna Gora i Srbija napredovati u evroatlanskim integracijama i otvoriti još pregovaračkih poglavlja, izjavila je danas bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva, čija je zemlja početkom godine preuzela predsedavanje Savetom Evrope.

Zaharijeva je rekla da je krajnje vreme da se Balkan vrati na agendu Evropske unije.

“Ove zemlje su važne za geopolitičku bezbednost. Ako nismo tamo, neko drugi će doći, nema vakuma. Turska i Rusija se decenijama interesuju, zato moramo da pokažemo našu političku podršku, da im pokažemo, ako i kada su spremni, da će im vrata biti otvorena”, rekla je Zaharijeva.

Kako je navela, Bugarska očekuje da Crna Gora i Srbija nastave da napreduju i otvore još pregovaračkih poglavlja dodajući da misli da postoji “realna šansa za Albaniju i Makedoniju da započnu razgovore tokom bugarskog predsedavanja”.

Namretka, međutim, primetila je, neće biti osim ako te zemlje ne budu uporne u primeni reformi.

U okviru napora da vrati region u centar pažnje EU, Bugarska će u maju biti domaćin prvog samita EU-Balkan u poslednjih 15 godina, podseća euroaktiv.com navodeći da je poslednji održan u Solunu 2003. godine.

“Evropeizacija Balkana je neophodna kako bi se sprečila balkanizacija Evrope”, upozorio je nedavno bugarski premijer Bojko Borisov koristeći, kako navodi euroaktiv.com, termin kojim se označava “fragmentacija regiona na manje, neprijateljske grupe”.

Povezani članci

Crnadak: Sa Samita u Trstu poslate najjače poruke EU Balkanu

EWB

Sutra se održava samit u Trstu

EWB

Junker: 2025. indikativni datum i ohrabrenje za Srbiju i Crnu Goru

EWB