fbpx
European Western Balkans
Politika

Zaharijeva: Sad je trenutak, računamo na Srbiju u EU

Ekaterina Zaharijeva; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

BEOGRAD – Ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekatarina Zaharijeva kaže da Evropska unija neće biti potpuna bez integracije Srbije i Zapadnog Balkana i poručila da je sad trenutak koji treba iskoristiti.

Zaharijeva je na sastanku kome su prisustvovali predstavnici nezavisnih tela i saveta nacionalnih manjina, u organizaciji Foruma za etičke odnose, rekla da su četiri države koje će naredne dve godine predsedavati Evropskim savetom, Estonija, Bugarska, Austrija i Rumunija, “snažne pristalice proširenja”.

“Sad je trenutak, ne ispuštajte ga. Računamo na vas”, rekla je Zaharijeva, navodeći da sada treba dati Srbiji jasan plan za proširenje, a napomenula je i da se reforme sprovode zbog građana.

Ona je istakla da je jedan od osnovnih prioriteta bugarskog predsedavanja EU koje počinje 1. januara 2018. godine proširenje EU zemljama Zapadnog Balkana, navodeći da je i rukovodstvu Srbije, sa kojim je razgovarala, izrazila jasnu podršku Bugarske za evropsku perspektivu.

Govoreći o poglavlju 23, šefica bugarske diplomatije je istakla da su reforme u tom smislu potrebne da bi građani živeli bolje i da ekonomski napredak i investicije dolaze kada postoji sigurnost.

Kaže da EU nije samo “unija para”, ali ipak naglašava da taj finansijski momenat nije zanemarljiv, pa je tako iznela podatak da je BDP Bugarske pre ulaska u EU bio 25 milijardi leva, da je 2016. godine bio 92 milijarde, a sada se očekuje da će biti najmanje 94 milijarde leva.

“Ubeđena sam da će posle svih kriza i debata, EU pronaći način da bude pravednija i prosperitetnija. Posle svake krize, unija je snažnija”, rekla je Zaharijeva i navela da je za Bugarsku važno da ima prosperitetne susede, koji su deo evropske porodice.

Zaharijeva je pozdravila i napore srpske vlade u angažovanju za poboljšanje položaja manjina, a kao mogućnost da manjine dobiju pristup medijima navela je lakši dolazak bugarske nacionalna televizije i radija preko kablovskih operatera u Srbiji.

Povezani članci

Fajon: Širenje Šengena ne donosi promenu za građane Srbije

EWB

Falkoni: Francuska želi Zapadni Balkan i Srbiju u EU

Tanjug

Članstvo u EU nema alternativu za Zapadni Balkan

EWB