fbpx
European Western Balkans
Evropa

Zahuktavanje u EPP: Orban podržao Vebera, Štub čvrsto uz evropske vrednosti

Evropski parlament u Strazburu; Foto: Evropska unija

BRISEL – Nekoliko nedelja pred kongres Evropske narodne partije (EPP) u Helsinkiju, na kojem će biti odlučeno ko će predvoditi ovu grupaciju na izborima za Evropski parlament, trka između dva prijavljena kandidata, Manfreda Vebera i Aleksandra Štub, dobija na zamahu.

Veber, predsednik poslaničke grupe EPP u Evropskom parlamentu i član bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), u četvrtak je dobio podršku mađarskog predsednika Viktora Orbana, čiji je Fides takođe član EPP.

S druge strane, Štub, bivši finski premijer i trenutno potpredsednik Evropske investicione banke, dan ranije je u Briselu izjavio da je Evropska narodna partija “proevropska”, te da bi trebalo da se bori protiv “iliberalizma”, pojma koji je sam Orban promovisao.

Istog dana, 17. oktobra, istrekao je rok za nominacije za poziciju “vodećeg kandidata” (Spitzenkandidat) Evropske narodne partije, te su, sada i zvanično, Veber i Štub jedini kandidati. Konačan izbor između njih načiniće 734 delegata svih partija članica na kongresu u Helsinkiju 7. i 8. novembra.

Iako će se, dakle, izbor odvijati na Stabovom “domaćem terenu”, Veber je, čini se, u velikoj prednosti. Pored Orbana, njemu su podršku pružili i svi ostali šefovi vlada članica Evropske unije koji dolaze iz redova EPP: nemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, kao i premijeri Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Kipra i Irske.

I druge značajne članice EPP-a, poput grčke Nove demokratije i holandskih Hrišćanskih demokrata, ali ne i francuski Republikanci, stale su iza Vebera, podseća Politiko.

Orban, čija je podrška stigla nešto kasnije, preko šefa kabineta predsednika vlade, nedavno je optužen od strane Evropskog parlamenta za kršenje vrednosti na kojima počiva EU. Iako je Veber bio među onim poslanicima koji su glasali za pokretanje postupka po članu 7 Ugovora o Evropskoj uniji, nastavio je da se zalaže za dijalog sa premijerom Mađarske.

I drugi predstavnici EPP, tokom sastanka u sredu, nisu požurili da kritikuju Orbana ili da raspravljaju o njegovom izbacivanju iz bloka. “Postoje bitnije stvari o kojima treba diskutovati, kao što su Bregzit, migracije ili naredni budžet EU”, izjavio je predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani.

Štub se, za razliku od toga, založio za da Fides bude suspendovana iz EPP ukoliko nastavi da krši vrednosti partije, ili bar da bude primorana da potpiše deklaraciju da će im se snažnije posvetiti, prenosi EURACTIV.

“Napad na vrednosti je veoma opasan, jer ako počnemo da hodamo putem iliberalizma, biće vrlo teško vratiti se”, rekao je on tokom predstavljanja u briselskom “Grand Central bar”-u.

“Umoran sam i muka mi je od političara koji podgrevaju strah i nesigurnost. Mnogo je teže da se pronađe nada i traže rešenja”, dodao je on.

Pred odbrane vrednosti, Štub je predstavio dodatnih pet tačaka svog programa: pravilan pristup digitalnoj revoluciji, povećanje zaposlenosti i ekonomske jednakosti, kontrla migracija, borba protiv klimatskih promena i jačanje bezbednosnih i odbrambenih kapaciteta EU.

Predložio je da treba angažovati Evropskog komesara za proširenje za pregovaranje novih odnosa sa Londonom nakon Bregzita, koji je nazvao “farsom”.

Povezani članci

Emanuel Makron inaugurisan za predsednika Francuske

EWB

Junker srećan što su Francuzi izabrali evropsku budućnost

EWB

Plenković: Otvorena pitanja o granici rešavati dijalogom

EWB