fbpx
European Western Balkans
Politika

Žaje: Ekonomski rezultati u Srbiji ne doprinose poboljšanju za sve delove društva

Luka Žaje; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Proces evropskih integracija Srbije se razvija presporo te je potrebno pronaći način da se taj proces ubrza, rekao je juče predsednik Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta (EESC) Luka Žaje za agenciju Beta.

“Ako imamo u vidu kada su pristupni pregovori počeli, možemo da kažemo da je taj proces prespor. Ako uzmemo u obzir proces integracije ka EU i evropsku perspektivu Balkana, definitivno idemo presporo i moramo naći način da ubrzamo taj proces”, rekao je Žaje.

Dodaje je da je vlada je ta koja mora naći način kako bi se ubrzao proces ispunjavanja uslova u okviru pregovaračkih poglavlja u suprotnom postoji rizik od daljih podela u društvu.

Osvrćući se na stanje u oblasti vladavine prava, Žaje vidi neka poboljšanja u zakonomskom okviru, ali da treba raditi i na poboljšanju primene zakona, prenosi N1.

Kako podseća, vladavina prava je deo jednog od ključnih poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU, te mu Unija poklanja posebnu pažnju.

Govoreći o pitanju slobode medija on smatra da Srbija i “nije najgori primer” među državama koje pregovaraju o članstvu u EU. Ali je ocenio da u Srbiji postoji velika socijalna polarizacija, ističiću da još mnogo toga treba uraditi po pitanju povećanja plata, poboljšanju perspektive za mlade i privlačenju novih investicija.

“Srbija i druge zemlje regiona imaju veoma dobre ekonomske rezultate, ali problem je što oni ne doprinose poboljšanju socijalne situacije za sve delove društva. Na tome treba raditi kako bi se izbegle dalje podele u društvima regiona”, napominje Žaje.

Srpske vlasti da saslušaju one koji sumnjaju u izgradnju gondole

Predsednik Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta boravi u Beogradu kao specijalni gost inicijative Europa nostra, koja je posvećena pitanjima kulturnog nasledja. S tim u vezi on je istakao da bi srpske vlasti trebalo da saslušaju one koji imaju sumnje kada je reč o projektu koji se tiče izgradnje gondole u Beogradu, piše N1.

“Ako ne slušate najveće stručnjake za to pitanje, imaćete problem. Ne možete samo ignorisati, to ne radimo u normalnom demokratskom dijalogu”, rekao je Žaje i dodao da veliki deo naučne i kulturne zajednice Srbije izražava zabrinutost zbog tog projekta što stvara veliku konfrontaciju po tom pitanju.

Iako je vlada ta koja će doneti konačnu odluku o izgradnji gondole, prema rečima Žajea trebalo bi saslušati različite glasove kada dolaze od kompetentnih ljudi.

“U mnogim delovima Evrope, kada nađete dobar način da očuvate kulturno nasleđe, a da otvorite to mesto za turiste, to je dobitna situacija za sve. Ali to mora da bude učinjeno uz balans između očuvanja kulturnog nasleđa i otvaranja nekog lokaliteta za veći broj građana”, naveo je predsednik EESC.

Delegacija stručnjaka inicijative Europa nostra boravi ovih dana u Beogradu kako bi se upoznala s projektom izgradnje gondole na Kalemegdanu i ukazala na posledice po kulturnu baštinu Beograda, Srbije i Evrope, ukoliko se taj projekat nastavi.

Povezani članci

Ji: Poruka Srbiji o dve stolice je bila savet, ne ultimatum

EWB

Matea Norčič Štamcar, umesto Benedikta, zamenik šefa Delegacije EU

EWB

Usaglašen tekst hitne rezolucije EP o Srbiji, u fokusu položaj radnika u Linglongu i ekološki protesti

EWB