fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Zajednica srpskih opština – nova “rampa” dijalogu Beograda i Prištine

Beograd - Priština; Foto (c) EPA / Valdrin Džemaj

BEOGRAD / PRIŠTINA – Pregovaračke delegacije Beograda i Prištine trebalo je da se sastanu ovog ponedeljka u Briselu, a da je sastanak odložen najavio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Dok se susret na tehničkom nivou u Briselu očekivao, obe strane spekulisale su oko Zajednice srpskih opštine (ZSO) kao moguće teme sastanka.

Kako je juče preneo dnevni list Danas, nova runda dijaloga na tehničkom nivou između Beograda i Prištine otkazana je jer kosovska strana nije želela da razgovara o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, na čemu je insistirala srpska delegacija.

“Što se tiče sastanaka u Briselu, znate da smo na početku mandata donosili važne odluke za ulazak u proces dijaloga. Što se tiče Zajednice, znate naš stav. Ta tema nije otvorena, jer je zaključena potpisivanjem sporazuma 2013. godine i ratifikovana u Skupštini Kosova. Dakle, kao takvoj, o Zajednici se ne razgovara, postoje i druge teme za raspravu”, rekao je Hoti na konferenciji za medije nakon jučerašnje sednice vlade, a objavio RTS.

Kosovski premijer je naveo da će se zalagati da se proces dijaloga kreće napred, a da ako se ne bude kretao, to neće biti zato što Vlada Kosova nije spremna, već zbog Vlade Srbije koja nije spremna da krene ka konačnom sporazumu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić istakao je da kosovski premijer treba hitno da preduzme korake kako bi Zajednica srpskih opština bila formirana nakon sedmogodšnjeg zakašnjenja, jer iz Srbije ne mogu imati poverenja u albanske političke strukture ako ih one sistematski uskraćuju za stečena prava.

Đurić je naveo da Hoti na sastancima u Briselu “peva drugu pesmu”, i ne samo da obećava da će omogućiti formiranje Zajednice srpskih opština, već garantuje i dodatna ovlašćenja za nju.

Da je ZSO “kočnica” nastavku sastanaka u Briselu, potvrdio je i Miroslav Lajčak, koji je na Tviteru prošle nedelje poručio kako ZSO neće biti tema jer jedna od strana za te pregovore nije spremna.

I dok se na nove sastanke u Briselu čeka, kod jezera Gazivode, u opštini Zubin Potok, osvanuo je natpis “Trampovo jezero”, a na mostu kod prelaza Brnjak “Trampov most”.

Janjić: Lajčakov tim nepripremljen za dijalog

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose ocenio je za N1 da je za odlaganje dijaloga između Beograda i Prištine kriva isključiovo Evropska unija, koja u dijalogu posreduje po staroj metodologiji Federike Mogerini.

On je istakao da je birokratija EU vezana za svoje “šeme”, umesto da se posveti trenutnim problemima i sitauciji.

“Ima nešto što bi Lajčak prvi trebalo da spomene, a to je nepripremljenost njegovog tima. Oni su ušli u postupak sa istom metodologijom sa kojom je radila Mogerini. Nisu shvatili da se desila epidemija, da se desio zastoj od 20 meseci zbog taksi, ali i snažna intervencija Amerike u ceo proces i da se politička situacija na Kosovu na dnevnom nivou menja”, rekao je Janjić.

Prema njegovim rečima, dosadašnje iskustvo sa pregovorima u Briselu je pokazalo da se postupak nepotrebno razvlači.

“Ovo odlaganje je dobrodošlo. Vreme je da stave manje ambisioznije agende, jer je agenda koju je stavio Lajčak – međusobna potraživanja i imovina i finansija, a Zajednica srpskih opština je još uvek neizvršena obaveza”, rekao je on.

Kako je istakao, na osnovu ponašanja pojedinih političara i pisanja medija Beograd počinje da upada u Miloševićevsku zabludu, jer ostavlja Evropsku uniju sa strane u ovom procesu.

“Briselski dijalog je broj jedan, to je obaveza koju je Srbija prihvatila u UN na svoj predlog i predlog Ujedinjenih nacija. Američka inicijativa je dobrodošla, donela je neke rezultate, ali ona se u naslovu direktno drži ekonomske normalizacije” rekao je Janjić, dodajući da na osnovu do sada pokazanog političke elite nisu spremne za rešavanje problema.

Povezani članci

Makron i Merkel organizuju samit Srbija-Kosovo kada se stvore uslovi

EWB

Sporazum Beograda i Prištine je u interesu obe strane

EWB

Senator Ron Džonson: SAD podržava pronalaženje fleksibilnog rešenja

EWB