fbpx
European Western Balkans
Politika

Zajednička evropska budućnost regiona rešenje za probleme iz prošlosti

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar; Foto: Twitter

BEOGRAD – Od Srbije se očekuje da u vreme novog rata na tlu Evrope iskreno poštuje vrednosti Evropske unije, a zajednička evropska budućnosti jedino je rešenje za neprevaziđene probleme iz prošlosti Zapadnog Balkana, rečeno je danas na otvaranju konferencije „Ka zajedničkoj evropskoj budućnosti Balkana: istorijski i savremeni pogledi na regionalnu saradnju“.

„Pomirenje i saradnja u vreme kada se rat vraća na naš kontinent ruskom agresijom na Ukrajinu mogu nam se činiti paradoksalno, ali ovaj konflikt pred našim vratima razbuktava tenzije i polarizaciju na našem kontinentu“, izjavio je ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar, prenosi Euractiv Srbija.

Prema njegovim rečima, situacija na Kosovu utiče na percpeciju ljudi i analizu situacije u Ukrajini, dodajući da je stavljanje akcenta na lokalnu saradnju i poverenje bilo među prioritetima francuskog predsedavanja.

„Istorijski kontekst, kada je u toku rat u Ukrajini, daje još veći značaj razgovorima koji će na ovoj konferenciji biti vođeni“, rekao je ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre. Kako je rekao, istorija je pokazala da rane iz prošlosti ako se ne leče mogu da se pogoršaju dodajući da je jako „bitno da se razgovara o lekovima i načinima za rešenja za građane u regionu“.

„Glorifikacija ratnih zločinaca je fenomen koji se još uvek javlja u ovom regionu i neophodno je prevazići te raskole koji su obeležili istoriju Balkana. Postoji samo jedno rešenje pred Balkanom i Evropom, a to je zajednička evropska budućnost koja jedina može da da odgovor na probleme ovog regiona i da inovativni odgovor da se prevaziđe nasleđe prošlosti”, rekao je Žofre.

Šef misije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper rekao je da u duhu bolje organizovanosti evropskog kontinenta postoji prostor za sve da se uključe u multilateralni okvir.

“Postoji prostor za sve da se uključe u multilateralni okvir što je vrlo korisno i za region i za bavljenje teškim pitanjima koja još nisu zatvorena”, rekao je Flesenkemper.

Konferencija “Ka zajedničkoj evropskoj budućnosti Balkana: istorijski i savremeni pogledi na regionalnu saradnju” organizovana je u saradnji francuske ambasade u Srbiji i Francuskog instituta u Srbiji.

Povezani članci

Srbija će aplicirati za sredstva iz Fonda solidarnosti EU za borbu protiv COVID-19

Aleksandar Ivković

Delegacija Evropskog parlamenta: Zabrinjavajući razvoj događaja u Srbiji, svi politički akteri da budu odgovorni

EWB

[BSF] Fratini: Zatvaranje poglavlja sa Srbijom i Crnom Gorom moguće do 2021.

EWB