fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Zajedničkim snagama protiv sajber kriminala

Foto: Pixabay

BEOGRAD – Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je danas, na sastanku ministara unutrašnjih poslova i bezbednosti na Samitu o Zapadnom Balkanu koji se održava u Londonu, da o rešenosti Srbije da se bori protiv sajber kriminala najbolje govore rezultati policije.

On je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, preneo na sesiji kojom je predsedavao britanski ministar za nacionalnu bezbednost Ben Valas,da je Odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a Srbije u prethodne četiri i po godine podnelo ukupno 483 krivične prijave za različite vrste krivičnih dela iz ove oblasti. istovremeno, kako je rekao od početka ove godine do jula taj broj iznosi 52 krivičnih prijave protiv 61 osobe.

Stefanović je naveo i da su značajno prošireni kapaciteti ovog Odeljenja, te da je Srbija sačinila je i nacrt Nacionalne strategije i Akcionog plana za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, koji će biti usvojeni u septembru“

On je istovremeno konstatovao da krađe ličnih podataka građana, falsifikovanje i zloupotrebe platnih kartica, teroristička propaganda, seksualna eksploatacija dece na internetu i svi ostali oblici sajber kriminala nisu zaobišli niti jednu zemlju, pa tako nisu ni Srbiju.

„Na ovaj transnacionalni izazov moramo dati zajednički odgovor, koji počiva na kontinuiranoj i čvrstoj saradnji naših policija, ali u toj borbi i svaka od naših zemalja mora dati svoj maksimum“ rekao je Stefanović.

Ministar je naveo i da se Srbija ne zadovoljava urađenim i da smatra da uvek postoji prostora za napredak, kako u regionu tako i u samoj Evropskoj uniji i najavio da Ministarstvo 20. i 21. septembra u Beogradu organizuje i međunarodnu Konferenciju o visokotehnološkom kriminalu i informacionoj bezbednosti pod nazivom „Poveži se sigurno!“.

“Sa ponosom želim da istaknem da ćemo biti domaćini ministarsko-ekspertske konferencije, koja se po prvi put organizuje u regionu, i na kojoj će moje kolege i brojni strucnjaci iz ove oblasti imati priliku da razmene iskustva i unaprede direktnu saradnju, kako u regionu, tako i šire. Srbija i na ovaj način želi da da svoj doprinos u zajedničkoj borbi protiv jednog od najvećih bezbednosnih izazova savremenog doba“ poručio je Stefanović.

Povezani članci

Mičel: SAD i EU žele reformisan Balkan na putu ka EU

EWB

Zaev danas u Briselu sa zvaničnicima EU i NATO

EWB

CEAS i CeSID: Podrška pristupanju EU u Srbiji porasla na 51%

EWB