fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Zajedničko saopštenje SSP, DS, ZZS i evropskih poslanika: Što pre nastaviti dijalog o izbornim uslovima

Evropski parlament u Strazburu; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Evropski poslanici iz redova Socijalista i demokrata (S&D) i predstavnici Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke i stranke Zajedno za Srbiju pozvali su u zajedničkom saopštenju na obnavljanje međupartijskog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta što je pre moguće.

Kako naš portal saznaje, na današnjem sastanku su učestvovali predsednik Partije evropskih socijalista Sergej Stanišev, predsedavajuća delegacije EP za Srbiju Tanja Fajon, kao i evropski poslanici Kati Piri, Tonino Picula, Demetris Papadakis i Andreas Šider. Prisustvovali su i Dragan Đilas i Ljuban Panić iz Stranke slobode i pravde, predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović i potpredsednik Demokratske stranke Dejan Nikolić.

“U pogledu predstojećih izbora u Beogradu, i sledećih parlamentarnih izbora, u postpunosti podržavamo posvećenost Evropskog parlamenta da se ponovo uspostavi međupartijski dijalog sa parlamentom Srbije i političkim partijama u Srbiji, kao i poziciju komesara Olivera Varheljijada se Evropski parlament angažuje u međupartijskom dijalogu vlasti i opozicije”, stoji u saopštenju usvojenom nakon današnjeg sastanka, u koji je European Western Balkans imao uvid.

U prošlonedeljnom pismu opoziciji, evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji istakao je da sve strane treba da nastave dijalog uz posredovanje Evropskog paralmenta i naglasio ključnu ulogu koju treba da igra opozicija.

U saopštenju stoji da je prethodni angažman Evropskog parlamenta imao je za cilj da se postigne izvestan napredak, ali zbog činjenice da se održao previše blizu izbornog dana i da je vlast bila u potpunosti odgovorna za primenu rezultata, izborni uslovi bili su i dalje nedovoljni da bi opozicija na njima učestvovala.

“Evropski parlament pokazao je posvećenost da se uspostave funkcionalna demokratija, vladavina prava i medijske slobode u Srbiji kao preduslov za uspešnu integraciju države u Evropsku uniju, koja je trenutno ugrožena statusom Srbije kao “hibridnog režima”, izbori koji su za ishod imali nepostojanje parlamentarne opozicije i izostanak otvaranja novih poglavlja zbog nedostatka napretka u ključnim poglavljima 23 i 24″, navodi se u saopštenju.

Naglašava se da međupartijski dijalog treba da počne što je pre moguće.

“Trenutno stanje demokratije u Srbiji zahteva dubinski i otvoren proces sa verodostojnim rezultatima i mehanizmima za obavezivanje kako bi sve političke partije učestvovale na sledećim izborima”, zaključuje se.

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbija Milan Antonijević izjavio je juče za Newsmax Adria da postoji spremnost i sposobnost da se obnovi dijalog o izbornim uslovima, koji je vođen u drugoj polovini 2019.

“Mislim da postoji i te kako sposobnost i organizacija i civilnog društva i spremnost da uđu u taj dijalog i ovo, ako želite, jeste najava njegovog ponovnog uspostavljanja zajedno sa partnerima iz akademske zajednice i svih onih koji su spremni da u njemu učestvuju”, rekao je Antonijević.

Povezani članci

Uvode se detaljnije „mape puta“ za vladavinu prava

Danas

Civilno društvo protiv nove uredbe Ministarstva odbrane

EWB

Srbi sa Kosova su građani drugog reda i umorni su od svega

Sanja Sovrlić